Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η σοκολάτα θα είναι για λίγα πορτοφόλια!


 
Η παραγωγή της σοκολάτας θα κινδυνεύσει επικίνδυνα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς μελέτες που δημοσιοποίησε η αμερικανική The Times, τονίζοντας πως μετράμε αντίστροφα μέχρι το 2050.

Πρόσφατα, το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών (International Center for Tropical Agriculture -CIAT) εξέδωσε μια αναφορά που αναφέρει ότι η σοκολάτα θα αποτελέσει σύντομα ένα προϊόν πολυτελείας, προσιτό σε λίγα "πορτοφόλια"...

Ως βασικοί «υπαίτιοι» προβάλλονται οι μη βιώσιμες καλλιέργειες και πρακτικές που εφαρμόζονται στον σημαντικότερο τόπο καλλιέργειας κακαόδεντρων, τη Δυτική Αφρική.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τη στιγμή που θα συρρικνωθούν οι κύριες περιοχές καλλιέργειας, το κακάο ενδέχεται να γίνει πολύ ακριβό, ενώ η παραγωγή του θα πέσει δραματικά τα επόμενα 40 χρόνια.

Ακόμη, να σημειωθεί ότι το κακάο είναι ένας καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα. Συνεπώς, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Αφρική «θα καθιστούσε πολλές από τις φυτείες κακαόδεντρων της περιοχής ακατάλληλες για καλλιέργεια», σύμφωνα με την αναφορά της CIAT.

Πηγές: latimes, econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: