Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 10 και κατά τόπους 11 μποφόρ, γεγονός που σημαίνει υψηλότατο κυματισμό και πρακτικά «ναυτικό βομβαρδισμό» του ερημικού φάρου. Όπως αναφέρουν οι γνώστες, η συγκεκριμένη περιοχή συχνότατα δοκιμάζεται από τα στοιχεία της φύσης και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους που πνέουν αλλά χωρίς να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν αναφορικά με τον φάρο.
Ωστόσο όπως αναφέρει η ακριτική ιστοσελίδα faros24 : «Πριν από 2-3 ημέρες ένα μότορσιπ με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη, κοντά στην Ίμβρο πλευρίσθηκε από τουρκική Ακταιωρό και του έγιναν συστάσεις για την πορεία που ακολουθούσε. Κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις μας είπαν ότι ουδέποτε στο παρελθόν συνέβη κάτι αντίστοιχο. Όπως βέβαια λένε, ότι δεκαετίες στην Ζουράφα έπιανε 10 και 11 μποφόρ αλλά ποτέ δεν έπαθε κάτι ο Φάρος. Πολλές οι συμπτώσεις….».
Όπως είναι γνωστό το ΠΝ (Υπηρεσία Φάρων – ΥΦ) έχει την ευθύνη τοποθέτησης, φύλαξης και συντήρησης των διαφόρων φανών ανά την επικράτεια. Το defence-point.gr επικοινώνησε με το ΓΕΝ για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν καθησυχαστικές, καθώς όντως ο φάρος είχε πάψει να εκπέμπει και δεν βρισκόταν στην θέση του, αλλά αυτό οφειλόταν στην πρωτοφανή για τα δεδομένα θαλασσοταραχή. Όπως μας επισημάνθηκε εύστοχα εάν κάποιος ήθελε να προκαλέσει εσκεμμένη πτώση του φάρου σαφώς και δεν θα πλησίαζε με 11 μποφόρ. Άλλωστε το ΠΝ έχει ήδη δρομολογήσει ταχύτατες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του στρατηγικής σημασίας φανού.
Από την άλλη πλευρά η «ευαισθησία» των Τούρκων για ό,τι συμβαίνει στην Ζουράφα, είναι δεδομένη, όπως και η εμμονή τους στο να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, η οποία θα μπορούσε να τους δώσει λαβή για «θερμές δράσεις». Όμως εφόσον η πτώση του φάρου οφείλεται στη συνδυασμένη δράση Αίολου και Ποσειδώνα, τότε για λόγους εθνικών ΨΕΠ θα ήταν φρόνιμο να μην μεγαλοποιούνται οι δυνατότητες των τουρκικών βατραχανθρώπων…
Υπενθυμίζεται, ότι στο κεντρικό θέμα του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ του περασμένου μήνα, η βραχονησίαδα Ζουράφα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο εκτεταμένο αφιέρωμα έγινε ανάλυση της στρατηγικής της σημασίας, καθώς επίσης και αυτή άλλων δύο επίμαχων νησίδων στο Αιγαίο.
ΠΗΓΗ : defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου