Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Βρέθηκαν ίχνη της Αμέλια Έρχαρτ





Έχουν περάσει περίπου 75 χρόνια από την ημέρα εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ και ακόμη μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθεί τι συνέβη στη διάσημη αεροπόρο. Η ομάδα ερευνητών TIGHAR (International Group for Historic Aircraft Recovery-Διεθνής Ομάδα για την Ανεύρεση Ιστορικών Αεροσκαφών) που χρόνια τώρα αναζητεί τα ίχνη της, ανακάλυψε στη νήσο Νικουμάρορο ένα γυάλινο βάζο κρέμας κατά των φακίδων σπασμένο σε πέντε κομμάτια.

Εικάζεται ότι το βαζάκι αυτό ανήκε στα προσωπικά αντικείμενα της Έρχαρτ. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα πανομοιότυπο βάζο κρέμας της εποχής και κατέληξαν ότι ήταν αυτό το προϊόν που χρησιμοποιούσε η αεροπόρος, η οποία επιβεβαιωμένα είχε φακίδες και τις σιχαινόταν.


Τα θραύσματα της κρέμας βρέθηκαν κατά τις εννέα έρευνες της TIGHAR μαζί με άλλα αντικείμενα στην κοραλλιογενή ατόλη, όπου θεωρείται ότι κατέπεσε το αεροπλάνο της και ζούσε ως ναυαγός μέχρι τον θάνατό της. Σήμερα ξεκινά ένα τριήμερο συνέδριο στο Άρλιγκτον της Βιρτζίνια, όπου θα παρουσιαστούν τα ανευρεθέντα αντικείμενα. Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην υψηλής τεχνολογίας έρευνα της επιστημονικής ομάδας που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο για την ανεύρεση κομματιών της «Εlectra» του αεροσκάφους της Αμέλια.

Αντικείμενο συζήτησης θα γίνουν επίσης μία νέα μελέτη για τα τελευταία ραδιοσήματα που έστειλε η αεροπόρος όπως και η ανάλυση μίας φωτογραφίας, οι οποίες αναμένεται να δείξουν πού προσγειώθηκε το αεροσκάφος τρεις μήνες μετά την εξαφάνισή της, στις 2 Ιουλίου 1937 κι ενώ πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο σύμπλεγμα νήσων του Χάουλαντ.

Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες είναι πιο σκεπτικιστές με τη θεωρία αυτή, καθώς θεωρούν ότι ακολουθώντας την τελευταία μετάδοση της Αμέλια, εκείνη δεν ήταν στη νήσο Χάουλαντ αλλά στο Γκάρντνερ, που σήμερα είναι γνωστό ως Νικουμάρορο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανότητα η Έρχαρτ και ο πλοηγός Φρεντ Νούναν να πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση σε επίπεδο κοραλλιογενή ύφαλο είναι πολύ μεγάλη βάσει ευρημάτων που αποδεικνύουν την ύπαρξη ναυαγών στο νησί. Υπολείμματα σκελετών ανευρέθησαν σε σημείο που προσομοίαζε με κατασκήνωση ναυαγών, όπως επίσης κι ένα ανδρικό παπούτσι, ένα γυναικείο, ίχνη φωτιάς και οστά ζώων. Όλα αυτά όμως φαίνεται πως έχουν απολεσθεί. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ναυαγού στο σημείο όλα τα ευρήματα που κατά καιρούς έχουν συλλεχθεί.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL, DISCOVERY NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: