Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Βουλγαρία: Δύο σκελετοί «βαμπίρ» βρήκαν οι αρχαιολόγοι



Δύο σκελετούς του μεσαίωνα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τους βρήκαν με σιδερένια καρφιά στο στήθος προκειμένου να σταματήσει η μετατροπή τους σε βαμπίρ.

Οι δύο τελευταίοι σκελετοί, που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, εντοπίστηκαν στην πόλη Sozopol στην Μαύρη Θάλασσα.

Όπως τονίζουν οι ιστορικοί, τα ευρήματα αποκαλύπτουν μία παγανιστική νοοτροπία που επικρατούσε σε ορισμένα χωριά τους προηγούμενους αιώνες σύμφωνα με την οποία «οι κακοί» θα γινόταν βρικόλακες μετά τον θάνατό τους.

Φαίνεται ότι ο μύθος των βρικολάκων είναι ευρέως διαδεδομένος στη Βουλγαρία καθώς κατά καιρούς έχουν βρεθεί 100 σκελετοί με τεράστια καρφιά στο ίδιο ακριβώς σημείου του σώματος.


Ο Bozhidar Dimitrov προϊστάμενος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, τόνισε, σύμφωνα με το BBC:

«Οι σκελετοί με τα μεγάλα καρφιά στο στήθος δείχνουν μία πρακτική που ήταν αρκετά διαδεδομένη στα χωριά της Βουλγαρίας μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα».

Οι άνθρωποι πίστευαν πως τα καρφιά θα κρατούσαν τους νεκρούς μέσα στους τάφους τους. Ο αρχαιολόγος Petar Balabanov, που το 2004 είχε εντοπίσει έξι σκελετούς με καρφιά σε μία περιοχή στην πόλη Debelt στη Βουλγαρία, σημείωσε πως η εν λόγω τελετή ήταν αρκετά διαδεδομένη και στη Σερβία αλλά και σε άλλες βαλκανικές χώρες.
ΠΗΓΗ :www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: