Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Έψαχναν τον Δράκουλα σε λάθος... πύργο!



Αυτό είναι το κάστρο Μπραν που μέχρι τώρα ήταν το "σπίτι" του Δράκουλα

Τελικά που ζούσε ο Δράκουλας. Στο κάστρο Μπραν ή μήπως στο το ερειπωμένο φρούριο Ποϊενάρι, στα Καρπάθια! Και οι τουρίστες τελικά τι βλέπουνε;

Σε λάθος τόπο πηγαίνουν οι τουρίστες που ψάχνουν το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία. Η πραγματική κατοικία του μεσαιωνικού πρίγκιπα Βλαντ Ντράκουλια, γνωστού ως Βλαντ Τέπες ή «Βλαντ ο Παλουκωτής», δεν είναι το περίφημο κάστρο Μπραν, στο οποίο κάθε χρόνο συρρέουν ορδές τουριστών για μια ελεγχόμενη δόση τρόμου και ιστορίας, αλλά το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας.

To απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι που θεωρείται πως εκεί ζούσε τελικά ο ΔράκουλαςTo απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι που θεωρείται πως εκεί ζούσε τελικά ο Δράκουλας
 
Το κάστρο εντοπίζεται σε μια βουνοκορφή με απέραντη θέα σε βαθιά φαράγγια, γρανιτένιους βράχους και ειδυλλιακές λίμνες. Πρόκειται για επίγειο παράδεισο- ωστόσο αυτό που τραβάει τους λιγοστούς επισκέπτες δεν είναι η φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά η σύνδεση με τον πιο διάσημο «βρικόλακα» του κόσμου, τον Δράκουλα.
 
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πρίγκιπας Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο για λογαριασμό του. Το σίγουρο είναι ότι στα χρόνια του Βλαντ επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμη βάση του βλάχου ηγεμόνα, σε αντίθεση με το Μπραν, που φέρεται να ήταν προσωρινό ορμητήριό του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία, αλλά και το (ανακαινισμένο) κάστρο Χουνιάντ, όπου φέρεται να φυλακίστηκε για επτά χρόνια, μετά την εκθρόνισή του το 1462.
 
Η πρόσβαση στο ερειπωμένο φρούριο είναι τόσο δύσκολη ώστε ακόμη και όσοι γνωρίζουν την ύπαρξή του διστάζουν να το επισκεφθούν. Τα δρομολόγια από και προς το Ποϊενάρι με δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι τακτικά και η μεγαλύτερη τουριστική πόλη της περιοχής, η Μπρασόβ, βρίσκεται ώρες μακριά. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος, ενώ τα τελευταία μέτρα προς το κάστρο είναι προσβάσιμα μόνο πεζή. Η είσοδός του φυλάσσεται από έναν μοναδικό φύλακα, που δεν μιλάει αγγλικά.
 
Το μόνο που έχει απομείνει άλλωστε είναι λίγα χαμηλά ερείπια. Αυτό εξηγεί και τον λόγο που το εισιτήριο κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ- σε αντίθεση με το έξοχα διατηρημένο τουριστικό κάστρο Μπραν, όπου κοστίζει 5 ευρώ. Το Ποϊενάρι δεν είναι το κατάλληλο μέρος για όσους θέλουν να αγοράσουν τα εκατοντάδες αναμνηστικά που προσφέρονται έξω από το Μπραν: από μπλουζάκια που απεικονίζουν τον Κόμη Δράκουλα ως κούπες και μπουκάλια με «κρασί βρικόλακα»!
 
Από το 1897, όταν ο ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ έγραψε το διάσημο μυθιστόρημά του «Δράκουλας», εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τα ίχνη του αιμοσταγούς κόμη στην Τρανσυλβανία. Ο Στόκερ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ανατολική Ευρώπη, αλλά ο διάσημος ήρωάς του βασίζεται σε μια ιστορική προσωπικότητα, στον ευγενή Βλαντ Ντράκουλια, ο οποίος έζησε από το 1431 ως το 1476 και κυβέρνησε τη Βλαχία, όπου υψώνονται τα Καρπάθια Ορη. Το παρωνύμιο Τέπες προέρχεται από τον ανασκολοπισμό που εφήρμοζε στους οθωμανούς εχθρούς του. Ωστόσο το... παλούκωμα ήταν συνηθισμένη πρακτική τον Μεσαίωνα και για τους περισσότερους Ρουμάνους ο Βλαντ παραμένει εθνικός ήρωας.
 ΠΗΓΗ : www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: