Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τέλος σε ηλικία εκατό ετών για τον «Μοναχικό Τζορτζ»


Τέλος σε ηλικία εκατό ετών για τον «Μοναχικό Τζορτζ»

 

Φωτογραφίες της γιγάντιας χελώνας στα Γκαλαπάγκος

Ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος ενός είδους γιγάντων χελωνών. Ο «Μοναχικός Τζορτζ», που αναδείχθηκε σε σύμβολο των Νησιών Γκαλαπάγκος, βρέθηκε νεκρός σε ηλικία εκατό ετών στο Εθνικό Πάρκο των νησιών.

Είχε βρεθεί το 1972 και ήταν το τελευταίο μέλος ενός είδους γιγάντιων χελωνών από το νησί Λα Πίντα, ένα από τα μικρότερα του συμπλέγματος Γκαλαπάγκος.

Η ηλικία των χελωνών αυτών φτάνει και τα διακόσια χρόνια και το είδος αυτό είχε συμβάλει στη διαμόρφωση της θεωρίας της εξέλιξης από το Δαρβίνο το 190 αιώνα.

Το Galapagos National Park εξετάζει το ενδεχόμενο να ταριχεύσει το σώμα του Μοναχικού Τζορτζ ώστε να εκτίθεται σε χώρο του πάρκου.

Τα αίτια θανάτου της χελώνας παραμένουν άγνωστα και το πάρκο αναμένεται να ζητήσει νεκροψία.

Οι επιστήμονες είχαν προσπαθήσει ο Μοναχικός Τζορτζ να αναπαραχθεί από το 1993, όταν έφεραν κοντά του δύο θηλυκές χελώνες διαφορετικών υπό-ειδών. Δύο φορές εναπόθεσαν τα αυγά τους τα οποία όμως δεν εξελίχθηκαν.

Στη «φωλιά» του Μοναχικού Τζορτζ συνωστίζονταν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, προκειμένου να δουν ένα από τα πιο σπάνια πλάσματα στον πλανήτη.

Ναυτικοί και ψαράδες κυνηγούσαν τις χελώνες αυτές για το κρέας τους με αποτέλεσμα να φτάσουν στην εξαφάνιση ενώ το φυσικό τους περιβάλλον περιοριζόταν διαρκώς από τις… κατσίκες που μεταφέρονταν εκεί.

Δείτε τις φωτογραφίες 




Δεν υπάρχουν σχόλια: