Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Θρησκευτικός «φανατισμός» το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου;



Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγγραφείς των σχολικών βιβλίων έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, λόγω των ιστορικών ανακριβειών ή ακόμα και των αναληθειών που περιλαμβάνουν τα εν λόγω εγχειρίδια.Ωστόσο, το ατόπημα των συντακτών του βιβλίου Γεωγραφίας της Στ' Δημοτικού, που αντικρίζουν οι μαθητές επισκεπτόμενοι την 70η σελίδα, είναι άνευ προηγουμένου.

Συγκεκριμένα, παράθεμα που σχετίζεται με το θρησκευτικό φανατισμό και τα δεινά που έχει προκαλέσει στην ανθρωπότητα συνοδεύεται από φωτογραφία της μονής Αρκαδίου υπονοώντας -προφανώς- ότι το ολοκαύτωμα του 1866 δεν αποτελεί μία υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας ενός σκληρά δοκιμαζόμενου λαού, αλλά μια πράξη τυφλού θρησκευτικού μίσους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά παραδειγμάτων πράξεων μισαλλοδοξίας, μεταξύ των οποίων η καύση ανθρώπων στην πυρά, η Ιερά Εξέταση και οι Σταυροφορίες, ιστορικών γεγονότων, που με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την ηρωική πράξη του Κωστή Γιαμπουδάκη.

Μάλιστα, η συντακτική ομάδα δεν σταματά εκεί, καθώς προτρέπει τους μαθητές, σε ερώτηση που ακολουθεί, να προτείνουν και οι ίδιοι παραδείγματα, τα οποία θα ανακαλέσουν από τη μνήμη τους... με τη βοήθεια της φωτογραφίας!



Πηγή: apodimoi-krites.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: