Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Από το τυρί τσένταρ στη Νόσο του Λάιμ: 26 πράγματα που οφείλουν το όνομα τους σε διάφορα μέρη


1. Τυρί τσένταρ
Το διάσημο τυρί πήρε το όνομά του από την πόλη Τσένταρ σε νοτιοδυτική Αγγλία. Σε αντίθεση με άλλα τυριά όπως η γκοργκοντζόλα και η παρμεζάνα, το τσένταρ, δεν είναι Π.Ο.Π., κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πού παράγεται μπορεί να ονομάζεται τσένταρ.

2. Τσάντες Duffel
Ενώ η τσάντα Duffel αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο στυλ τσάντας, αρχικά πήραν το όνομα τους από το παχύ ύφασμα Duffel από το οποίο κατασκευάζονταν, που παράγονταν στην πόλη Duffel του Βελγίου.

3. Νόσος του Lyme (Λάιμ) ή Μπορρελίωση
Ενώ η ασθένεια υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, ένα μεγάλο ξέσπασμα της στις πόλεις Lyme και Old Lyme του Κονέκτικατ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, βοήθησε τους επιστήμονες να την αναγνωρίσουν πλήρως.

4. Σκυλιά Τσιουάουα
Αυτά τα δημοφιλή μικροσκοπικά σκυλιά πήραν το όνομά τους από την πολιτεία της Τσιουάουα στο Μεξικό, όπου οι ανασκαφές απέδειξαν πως η ράτσα υπήρχε στην περιοχή πάνω από 1.400 χρόνια πριν φτάσουν οι πρώτοι Ευρωπαίοι.

5. Η Στήλη της Ροζέτας
Αυτή η ανεκτίμητη πέτρα (αριστερά στο Βρετανικό Μουσείο), η οποία οδήγησε στην κατανόηση των Αρχαίων αιγυπτιακών ιερογλυφικών, ανακαλύφθηκε από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα στην αιγυπτιακή πόλη Ρασίντ ή όπως την αποκαλούν οι Γάλλοι, Ροζέτα.

6. Ράγκμπι
Σύμφωνα με το μύθο, το άθλημα εφευρέθηκε όταν ένας μαθητής στο Σχολείο Ράγκμπι στην Αγγλία άρπαξε μια μπάλα και έτρεξε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Το βέβαιο είναι ότι οι πρώτοι γραπτοί κανόνες για το παιχνίδι εμφανίστηκαν στο σχολείο το 1845.

7. Ο λίθος Τυρκουάζ
Αυτός ο ημιπολύτιμος λίθος αρχικά εξορυσσόταν στην Περσία, αλλά πήρε το όνομά της από τη γαλλική λέξη για τους Τούρκους εμπόρους που την πούλησαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Οι γαλοπούλες προέρχεται από την Αμερική, αλλά το όνομά τους οφείλεται στον ίδιο λόγο.

8. Πιπεριές Jalapeños
Ενώ στην πατρίδα τους, το Μεξικό, είναι γνωστές ως huachinango ή chile gordo, στο υπόλοιπο κόσμο οι καυτερές αυτές πιπεριές (φωτογραφία αριστερά) παίρνουν το όνομά τους από την πόλη Xalapa ή Jalapa.

9. Πόνι Shetland
Αυτά τα μικρά πόνυ είναι εγγενείς στα νησιά Σέτλαντ που βρίσκονται βορειοανατολικά της Σκωτίας.

10. Το σμόκιν (Tuxedo)
Η δημοτικότητα αυτού του επίσημου ενδύματος οφείλεται στον Εδουάρδος Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η λέξη είναι αμερικάνικη. Όταν ένας Αμερικανός φίλος του -τότε- πρίγκιπα της Ουαλίας το φόρεσε στη Λέσχη Tuxedo Park στη Νέα Υόρκη, τα μέλη πρόσεξαν το νέο στυλ και το σακάκι έγινε συνώνυμο της Λέσχης.

11. Κρασί Σέρυ
Το κρασί πήρε το όνομα του από την αγγλική ονομασία της πόλη καταγωγής του, το Jerez (ή Xeres) de la Frontera στην Ισπανία. Όπως η σαμπάνια, έτσι και το τσέρι είναι Π.Ο.Π., και μόνο τα κρασιά από την περιοχή της Ισπανίας μπορούν να ονομάζονται σέρι στην Ευρώπη.

12. Το μάλλινο ύφασμα Paisley
Αυτό το διακριτικό μοτίβο (φωτογραφία αριστερά) αρχικά προερχόταν από την Ινδία ή την Περσία, και χρησιμοποιήθηκε στη Μέση Ανατολή και την Ασία, γύρω στο 200 μ.Χ.. Όταν ανέβηκε η δημοτικότητά του στην Ευρώπη και οι εισαγωγές δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, διάφορες πόλεις παρήγαγαν τα δικά τους υφάσματα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Paisley στη Σκωτία.

13. Δαντέλα Chantilly
Αυτή η δαντέλα (φωτογραφία δεξιά) πρωτοεμφανίστηκε στα 1600. Ενώ παραγόταν αλλού, πήρε το όνομά της από την πόλη Chantilly της Γαλλίας.

14. Μαραθώνιος
Το όνομα του αγώνα δρόμου προέρχεται από το θρύλο του Φειδιππίδη, του Έλληνα δρομέα που έτρεξε από την πόλη του Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει ότι είχαν νικήσει τους Πέρσες στη μάχη.

15. Σκυλιά Ροτβάιλερ
Αυτά τα μεγάλα σκυλιά πήραν το όνομα τους από την πόλη από την οποία προέρχονταν, το Ροτβάιλ στη Γερμανία, όπου χρησιμοποιήθηκαν για έλκουν κάρα.

16. Χάμπουργκερ
Ο βοδινός κιμάς προέρχεται από την Ευρώπη του 15ου αιώνα. Όταν οι μετανάστες από τη Γερμανία πήγαν στην Αμερική, πήραν μαζί τους και την δημοφιλή "μπριζόλα Αμβούργο," φθηνά μπουρεκάκια στα οποία αναμιγνύονταν μπαχαρικά και έγιναν διάσημα από την παραθαλάσσια πόλη.

17. Λεσβίες
Ο όρος λεσβία χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τις ομοφυλόφιλες γυναίκες στη δεκαετία του 1890. Το όνομα οφείλεται στο νησί της Λέσβου, όπου έζησε η ποιήτρια Σαπφώ και έγραψε για την αγάπη της για μια ομάδα γυναικών.

18. Ιός Έμπολα
Αυτή η θανάσιμη ασθένεια πήρε το όνομα της από τον ποταμό Έμπολα στο Ζαΐρ το 1976 και αυτό γιατί ήταν κοντά στο σημείο όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα.

19. Μπύρα Πίλσνερ
Η μπύρα αυτή δημιουργήθηκε ως απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ποιότητα της μπύρας, στη σημερινή Δημοκρατία της Τσεχίας στις αρχές του 1800. Το 1842, η ζυθοποιία στην πόλη Πίλσεν δημιούργησε μια νέα μπύρας που αμέσως έγινε διάσημη.

20. Balaclava (κουκούλες Full Face)
Το αγαπημένο καλύμματα του κεφαλιού των σκιέρ (και .. των ληστών), φορέθηκε από τα αγγλικά στρατεύματα που δεν ήταν συνηθισμένα στο τσουχτερό κρύο της Ρωσίας στον πόλεμο της Κριμαίας. Το όνομα προέρχεται από μια πόλη στη σημερινή Ουκρανία, όπου έγινε μια σημαντική μάχη.

21. Βερνίκι
Η ρητίνη από τα αρχαία δάση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την κατασκευή βερνικιού στην πόλη Βερενίκη της Λιβύης.

22. Γραβάτα Ascot ή Cravat
Το φορούσαν απαραίτητα οι πλούσιοι στα 1800. Το ascot είναι ένας τύπος γραβάτας και πήρε το όνομα του από το Ascot Racecourse στην Αγγλία, όπου φορέθηκε φανατικά. Η λέξη "γραβάτα" είναι από τη γαλλική λέξη για την Κροατία, από που προήρθε το στυλ στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΓ'.

23. Ουράνιο
Παρά το γεγονός πως δεν έχει να κάνει καθόλου με τον Ουρανό, το 1789 ο Γερμανός χημικός Martin Heinrich Klaproth ονόμασε αυτό το -τότε- πρόσφατα ανακαλυφθέν στοιχείο, προς τιμήν του 7ου πλανήτη, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί μόλις 8 χρόνια πριν.

24. Τζην (Denim)
Το δημοφιλές ύφασμα ήταν αρχικά μια παραλλαγή ενός σερζ υφάσματος που κατασκεύαζε η οικογένεια André στην πόλη Nîmes της Γαλλίας. Το όνομα "Serge de Nîmes" τελικά έγινε "Denim".

25. Τσάρλεστον
Μία από τις μεγαλύτερες τρέλες του χορού όλων των εποχών, το Τσάρλεστον διαδόθηκε σε ένα τραγούδι με το ίδιο όνομα σε μια παράσταση του Μπρόντγουεϊ το 1923. Ενώ η χορογραφία για την παράσταση ήταν πρωτότυπη, το ύφος προήρθε από τις χορευτικές κινήσεις του χορού Τζούμπα που δημιουργήθηκε μεταξύ των σκλάβων στις φυτείες, παραλλαγές του οποίου παρέμειναν δημοφιλής στους Αφρο-Αμερικάνους στην πόλη Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

26. Λιμουζίνα
Οι πρώτες λιμουζίνες, που φτιάχτηκαν το 1902, πήραν το όνομά τους από τη γαλλική περιοχή του Λιμουζέν, είτε επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι το πανί στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων έμοιαζε με τις κουκούλες που φορούσαν εκεί οι βοσκοί, είτε γιατί οι οδηγοί των λιμουζίνων φορούσαν παρόμοιους μανδύες για να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα.

ΠΗΓΗ : http://3otiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: