Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ανταρκτική: Απέτυχε η αποστολή γεώτρησης στη λίμνη Έλσγουορθ




Κρυμμένα φαίνεται ότι θα κρατήσει τα μυστικά της για την ώρα η λίμνη Έλσγουορθ, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους στην Ανταρκτική, καθώς εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων η φιλόδοξη αποστολή μιας ομάδας βρετανών επιστημόνων να πραγματοποιήσουν γεώτρηση και να συλλέξουν δείγματα.


Οι επιστήμονες προσπαθούσαν να τρυπήσουν τον πάγο με ένα τρυπάνι που λειτουργούσε με καυτό νερό, ώστε να φτάσουν στη λίμνη, η οποία πιστεύεται ότι είναι αποκομμένη από το περιβάλλον της εδώ και περίπου 500.000 χρόνια και ενδέχεται να φιλοξενεί μοναδικούς στον κόσμο ζωντανούς οργανισμούς ή απομεινάρια ζωής που έχει εξαφανιστεί.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ανήμερα των Χριστουγέννων ο καθηγητής Μάρτιν Ζίγκερτ, επικεφαλής του πειράματος, επιβεβαίωσε την ματαίωσή του, τουλάχιστον για φέτος.
Η αποστολή της 12μελούς ομάδας της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey, BAS) είχε προϋπολογισμό 8 εκ. στερλίνες.
Τα προβλήματα είχαν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα όταν παρουσίασε βλάβη ένας λέβητας, ο οποίος χρησιμοποιείτο για να θερμάνει το νερό που τροφοδοτούσε το τρυπάνι. Δύο ημέρες νωρίτερα, η ομάδα είχε αναφέρει ότι ένα βασικό κύκλωμα στο λέβητα, το οποίο ελέγχει τον κύριο μηχανισμό θέρμανσης, δεν λειτουργούσε. Ο μηχανισμός τελικά αντικαταστάθηκε.
Στην πρώτη φάση των γεωτρήσεων, οι επιστήμονες σκόπευαν να πραγματοποιήσουν δύο παράλληλες γεωτρήσεις, που θα ενώνονταν σε βάθος 300 μέτρων. Αρχικά πραγματοποίησαν την πρώτη και την άφησαν για 12 ώρες δημιουργώντας μία κοιλότητα με ζεστό νερό, που θα χρησίμευε για να τροφοδοτεί το τρυπάνι αλλά και για να ισορροπήσει την πίεση όταν θα έφταναν στη λίμνη.
Ωστόσο οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη δεύτερη γεώτρηση που θα έφτανε και αυτή στην ίδια κοιλότητα, παρότι προσπαθούσαν για 20 ώρες και χρησιμοποίησαν μεγάλο ποσοστό του καυσίμου που διέθεταν.
«Θα προσπαθήσουμε ξανά, αλλά είναι αβέβαιο το πότε. Θα πρέπει να συντάξουμε μια πλήρη αναφορά για το τι πήγε στραβά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής Όντρεϊ Στίβενς.
Πηγή : ΑΠΕ
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: