Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σοβαρο προβλημα με τα νεα χαρτονομισματα των 5 ευρω!!!



Σημαντικά προβλήματα στην αγορά έχουν δημιουργηθεί με την κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των πέντε ευρώ καθώς τα ΑΤΜs, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης αλλά και γενικότερα όλα τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί για να μπορεί κάποιος να πληρώσει λογαριασμούς δεν δέχονται τα καινούργια χαρτονομίσματα.

Η αναβάθμιση του χαρτονομίσματος έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να είναι πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί, ωστόσο η αναβάθμιση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Την ίδια στιγμή άλλο ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει αφορά τα μηχανήματα που έχει προμηθευτεί η αγορά στο σύνολό της και τα οποία ανιχνεύουν τυχόν πλαστότητα ενός χαρτονομίσματος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το νέο 5ευρω καθώς δεν είναι συμβατά με αυτό.

Ήδη, οι αρμόδιες γαλλικές Αρχές που έφτασαν σε αυτή τη διαπίστωση εκφράζουν φόβους πως το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και μπορεί να στοιχίσει στη χώρα τους μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από πλαστά χαρτονομίσματα!

Όσον αφορά τα ΑΤΜs σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία για την επικαιροποίησή τους προκειμένου να δέχονται και το νέο χαρτονόμισμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμιση μήνας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών να αναγνωρίζουν το νέο 5ευρω.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ, Α. Μυλωνόπουλος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, πως ακόμη κι αν αναβαθμιστούν τα μηχανήματα, τότε δεν θα γίνεται δεκτό το παλαιό χαρτονόμισμα. Η μόνη λύση φαίνεται να είναι πως θα πρέπει να αποσυρθεί οριστικά το παλιό.

Πάντως ο κ. Μυλωνόπουλος καθησύχασε και τόνισε πως μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αλλά η ΕΕ ξεκίνησε την αναβάθμιση των χαρτονομισμάτων από το 5ευρο για να μην υπάρξουν επιπλοκές και προβλήματα στους πολίτες σε συναλλαγές με μεγάλα ποσά.

Σημαντικά προβλήματα ωστόσο έχουν ήδη προκύψει και στις αστικές συγκοινωνίες και συγκεκριμένα στα μηχανήματα πώλησης τα οποία δεν δέχονται τα νέα χαρτονομίσματα. Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους επιβάτες αποφάσισε να δέχεται το νέο 5ευρω στα γκισέ πώλησης των εισιτηρίων αν και δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη γνησιότητά του.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στους σταθμούς που δεν υπάρχουν εκδοτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει δοθεί εντολή στην προμηθεύτρια εταιρεία να προχωρήσει σε αναβάθμιση του λογισμικού των μηχανημάτων που είναι εγκατεστημένα στη γραμμή 2 και 3 του μετρό καθώς και στο τραμ (σημειώνεται ότι τα μηχανήματα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο δέχονται μόνο κέρματα). Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ενώ το κόστος θα διαμορφωθεί περίπου στα 20 χιλ. ευρώ. Μάλιστα ενδέχεται η προμηθεύτρια εταιρεία μετά από απαίτηση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να υπάρξει και πρόβλεψη στα μηχανήματα για αλλαγές και άλλων χαρτονομισμάτων ώστε σε περίπτωση κυκλοφορίας νέων των 10 ή των 20 ευρώ να μπορούν να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στα μηχανήματα μέσα σε λιγότερο χρόνο και με πολύ μικρότερο κόστος για την εταιρεία.
πηγη: http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: