Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Tο παλαιότερο σπίτι της Αθήνας ανοίγει ξανά -ίσως και του 16ου αιώνα

Το αρχοντικό που βρίσκεται στην οδό Αδριανού 96 στην Πλάκα, η παλαιότερη σωζόμενη οικία της Αθήνας, πρόκειται να ξανανοίξει. 
Όπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε ομόφωνα τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του σπιτιού, ενός κτιρίου- Μουσείου.  Η οικία Μπενιζέλων, όπως αλλιώς είναι γνωστό το αρχοντικό, συνδέεται άμεσα με την οσία Φιλοθέη.  



Πρόκειται για χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων για την περιοχή της Αθήνας. Η κύρια φάση του ανήκει στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και η παλαιότερη στον 16ο - 17ο αιώνα. 
Οι μελέτες στοχεύουν στο να αναδειχτεί το μνημείο που αφενός θα δείχνει την ιστορία της Αθήνας, αφετέρου θα πρόκειται και για το μοναδικό δείγμα κτιρίου της οθωμανικής περιόδου, όπως γράφει το lifo.gr.


  
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη στο χώρο, θα υπάρχουν χάρτες και παλιές γκραβούρες, ενώ ο επισκέπτης, σε κάθε χώρο της οικίας θα μπορεί να παρακολουθεί βίντεο και διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, να ξεφυλλίζει βιβλία, κ.α. Επίσης θα μπορεί να παίζει μεσαιωνικά παιχνίδια στην αυλή του αρχοντικού.   Και φυσικά θα γίνεται μνεία για την ιστορία της Οσίας Φιλοθέης (κατά κόσμον Παρασκευή Μπενιζέλου), η οποία γεννήθηκε και έζησε στο σπίτι του 16ου αιώνα, αρκετά κομμάτια του οποίου «κρύβονται» σήμερα κάτω από την κατασκευή του 18ου αιώνα.
ΠΗΓΗ : www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: