Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Γαλλία: Διπλή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, νεκροί οι τρομοκράτες


Γαλλία: Διπλή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, νεκροί οι τρομοκράτες
Νεκροί είναι οι δυο ύποπτοι της επίθεση-σφαγή στο Charlie Hebdo ύστερα από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. Παράλληλα ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο στην Βισνέσν στο Ανατολικό Παρίσι είναι επίσης νεκρός σε μια συντονισμένη επιχείρηση όπως φαίνεται των αρχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο ισλαμιστές στην Νταμαρτέν βγήκαν από το κτήριο και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών δυνάμεων πριν πέσουν τελικά νεκροί από τους πάνοπλους αστυνομικούς.  Η γαλλική αστυνομία έχει περικυκλώσει κτήριο στην πόλη Νταμαρτάν Αν Γκελ, 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού, όπου οι δύο βασικοί ύποπτοι για το μακελειό στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo φέρονται να κρατούν έναν όμηρο.


Πληροφορίες για έναν τραυματία-μέλος της ειδικής ομάδας της Γαλλικής αστυνομίας (GIGN) που διεξήγαγε την επιχείρηση στη Νταμαρτέν.
Όλα συνέβησαν σε δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις της γαλλικής αστυνομίας. Αρχικά λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), σημειώθηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις στο τυπογραφείο του Νταμαρτέν, όπου οι δύο αδελφοί Κουατσί, δράστες της επίθεσης στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, κρατούσαν έναν όμηρο.
Οι δύο τρομοκράτες, οι οποίοι φέρονται να βγήκαν από το κτίριο πυροβολώντας σκοτώθηκαν, ενώ ο όμηρος απελευθερώθηκε.
Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε εισβολή των αστυνομικών στο εβραϊκό σούπερ-μάρκετ στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκε ο δράστης της δεύτερης ομηρίας. Φέρεται να πρόκειται για τον ίδιο άνδρα που ευθύνεται για τους πυροβολισμούς χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού.
Οι δύο έφοδοι της αστυνομίας έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα καθώς ο τρομοκράτης στο εβραϊκό κατάστημα είχε δηλώσει πώς αν τα αδέρφια Κουασί δεχθούν επίθεση θα σκοτώσει ομήρους
Το σκηνικό λίγες ώρες νωρίτερα
Νέοι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή Πορτ ντε Βενσέν που βρίσκεται στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ο άνδρας που ευθύνεται για τους πυροβολισμούς χθες στο Μονρούζ, νοτίος του Παρισιού, κρατά τουλάχιστον πέντε ομήρους σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχουν ήδη δύο νεκροί.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ένας άνδρας με δύο όπλα κρατά ομήρους αρκετούς ανθρώπους.
Κρατούν ομήρους οι μακελάρηδες
Ταμπουρωμένοι σε μία μικρή εκτυπωτική επιχείρηση στην πόλη Dammartin-en-Goele βρίσκονται οι δύο τζιχαντιστές της επίθεσης στα γραφεία της Charlie Hebdo, έχοντας μαζί τους τουλάχιστον έναν όμηρο, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα.
Στο σημείο έχουν σπεύσει τεράστιες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που πραγματοποιούσαν έρευνες στην Νταμαρτέν-αν-Γκελ.
Στο κατόπι των δύο αδερφών Κουασί, των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν τα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo βρίσκονται 88.000 άνδρες της γαλλικής αστυνομίας, των ειδικών δυνάμεων και ειδικών τμημάτων του Στρατού.
Από αέρος επιχειρούν τουλάχιστον επτά ελικόπτερα στην υπό εξέλιξη καταδίωξη και ενώ μέχρι στιγμής από την σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών που έλαβε χώρα το πρωί η Le Parisien κάνει λόγο για 2 νεκρούς και 20 τραυματίες.
Μονάδες των ειδικών δυνάμεων RAID και GIGN της αστυνομίας και της χωροφυλακής έχουν ενταχθεί στις ομάδες έρευνας και καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας συνέχισαν τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Πικαρδίας, όπου εντοπίσθηκαν χθες το μεσημέρι από ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων, τον οποίο λήστεψαν.
Οι επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας καλύπτουν μία περιοχή πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Εκκενώνονται τα σχολεία στη Νταμαρτέν αν Γκελ
Η αστυνομία προβαίνει κατεπειγόντως στην απομάκρυνση όλων όσοι βρίσκονταν μέσα σε σχολεία στην περιοχή όπου βρίσκονται οι «τζιχαντιστές», οι οποίοι είναι ύποπτοι για την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και καταδιώκονται από τις αρχές, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η επιχείρηση αυτή αφορά περίπου 200 μαθητές σε ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στη Νταμαρτέν αν Γκελ, την πόλη όπου βρίσκονται οι αδελφοί Κουασί με μια όμηρο που κρατούν, καθώς και εργαζόμενους σε ένα άλλο σχολικό ίδρυμα στη γειτονική πόλη Μιτρί-Μαρί.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επιδιώκουν να «αρχίσουν διάλογο» με τους δύο τζιχαντιστές.
Η καταδίωξη των αδελφών Κουασί φάνηκε να εισέρχεται σήμερα στην τελική φάση, με επίλεκτες δυνάμεις της χωροφυλακής να τους περικυκλώνουν λίγο πριν από τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) στην Νταμαρτέν αν Γκελ, μια μικρή πόλη περίπου 40 χλμ. βορειοανατολικά του Παρισιού.
Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για τη σφαγή 12 ανθρώπων στην εφημερίδα Σαρλί Εμπντό προχθές Τετάρτη, την πιο αιματηρή επίθεση αυτού του είδους στη Γαλλία τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους κατοίκους αυτής της κοινότητας 8.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Ρουασί, να παραμείνουν στα σπίτια τους. Στο αεροδρόμιο, ορισμένες πτήσεις καθυστερούσαν.
Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ , SOFOKLEOUSIN

Δεν υπάρχουν σχόλια: