Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Στην Ελλάδα το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου

Μεσόγειος θάλασσα....μια θάλασσα “στη μέση της γης”. Αυτή η “κλειστή” θάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη,Ασία και Αφρική) υπήρξε σημαντικότατο εμπορικό αλλά και ταξιδιωτικό πέρασμα από την αρχαιότητα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της αναπτύχθηκαν διάφοροι σημαντικοί πολιτισμοί.
Η Μεσόγειος περιβάλλεται σχεδόν εξολοκλήρου από γη και το μήκος της από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Βηρυτό είναι περίπου 3.700 km, ενώ το πλάτος της από Βεγκάζη μέχρι Ντουμπρόβνικ φτάνει περίπου τα 1200 km. Συνολικά η έκτασή της είναι 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Το μέσο βάθος της Μεσογείου είναι 1.500 μέτρα και σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας αλλά και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου αλλά και όλης της Ελλάδας, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Λίγα μίλια νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας, απέναντι από την Μεθώνη, βρίσκεται το Φρέαρ των Οινουσσών με βάθος 5.121 μέτρα.
Στο σημείο αυτό έχει πραγματοποιηθεί και το πείραμα Νέστωρ, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ερευνητών, που αποτελεί ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα πειράματα ανίχνευσης νετρίνων στον πλανήτη. Οι αόρατοι αυτοί ταξιδιώτες του διαστήματος (νετρίνια) κρύβουν πληροφορίες για την δημιουργία του σύμπαντος.
Εξαιτίας των πολλών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, χαρακτηρίζεται ως Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων. Οι ψαράδες που βουτούν στα νερά αυτά έχουν ανακαλύψει κατά καιρούς πολλά βυθισμένα σκαριά πλοίων όλων των εποχών. Πλοία τα οποία κουβαλούσαν πολύτιμα φορτία όπως κολόνες από γρανίτη αλλά και ρωμαϊκές σαρκοφάγους από τιτανιούχο λίθο.

ΠΗΓΗ : www.echoes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: