Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ATHENA: Όπλο λέιζερ αχρηστεύει φορτηγό στο πλαίσιο δοκιμής


Τη μηχανή ενός φορτηγού κατά τη διάρκεια σχετικής δοκιμής αχρήστευσε με επιτυχία όπλο λέιζερ των 30 KW της Lockheed Martin- επιδεικνύοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, τις ολοένα και αυξανόμενες δυνατότητες ακριβούς προστασίας στρατιωτικών δυνάμεων και σημαντικών υποδομών.

 Το εν λόγω σύστημα είναι γνωστό ως «Αθηνά» (ΑΤΗΕΝΑ- Advanced Test High Energy Asset) και διέτρησε το κάλυμμα, χτυπώντας τον κινητήρα μέσα σε δευτερόλεπτα, από απόσταση άνω του ενός μιλίου. Το φορτηγό βρισκόταν σε δοκιμαστική πλατφόρμα, με τη μηχανή αναμμένη, προκειμένου να εξομοιωθούν πραγματικές συνθήκες.

«Τα λέιζερ οπτικών ινών φέρνουν επανάσταση στα συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας» αναφέρει ο Κεόκι Τζάκσον, chief technology officer της Lockheed Martin. «Επενδύουμε σε κάθε τμήμα του συστήματος- από τα οπτικά και τον έλεγχο ακτίνας μέχρι το ίδιο το λέιζερ- για να βελτιώσουμε το μέγεθος, το βάρος και την αποδοτικότητα όσον αφορά στην ενέργεια. Το τεστ αυτό αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα όσον αφορά στην παραγωγή ελαφρών και ανθεκτικών οπλικών συστημάτων λέιζερ για στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία και οχήματα».

Η επίδειξη αποτέλεσε την πρώτη δοκιμή στο πεδίο ενός ενσωματωμένου πρωτοτύπου, single-mode οπλικού συστήματος λέιζερ ίνας. Μέσω μιας τεχνικής ονόματι «φασματικός συνδυασμός ακτίνας», πολλαπλοί «πομποί» λέιζερ ίνας συνθέτουν μία ενιαία, ισχυρή ακτίνα υψηλής ποιότητας που παρέχει μεγαλύτερες επιδόσεις και επίπεδο καταστρεπτικότητας από ό,τι μεμονωμένα λέιζερ που χρησιμοποιούνται σε άλλα συστήματα.

Το ATHENA βασίζεται στο οπλικό σύστημα ADAM (Area Defense Anti-Munitions) που είχε αναπτυχθεί από τη Lockheed Martin και είχε δοκιμαστεί εναντίον μικρών θαλάσσιων και ιπτάμενων στόχων. Περιλαμβάνει το λέιζερ ίνας ALADIN (Accelerated Laser Demonstration Inititative) που είχε επίσης αναπτυχθεί από την εταιρεία.
ΠΗΓΗ : http://www.naftemporiki.gr/story/923152/athena-oplo-leizer-axristeuei-fortigo-sto-plaisio-dokimis

Δεν υπάρχουν σχόλια: