Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ MAZEMA ΧΡΗΜΑΤΩΝ



            Εντύπωση έχει προκαλέσει στους νομισματικούς κύκλους η κυκλοφορία ενός νομίσματος που έχει πάνω την άξια 2 Ανταρκτικά μάρκα και στην μπροστινή όψη έχει το αετό του Γερμανικού Ράιχ και ένα Ζέπελιν και στην πίσω όψη έχει το χάρτη της Ανταρκτικής που δείχνει την περιοχή Νέα Σουηβία με δυο πολεμικά υποβρύχια της Βάσης των Ναζί (U-530 ) και ( U-977) .Το νόμισμα σύμφωνα με τους πωλητές στην παγκόσμια έκθεση Νομισμάτων που έγινε στην Βιέννη ( NUMISMATA 2015) είναι φαντασία ( όρος που στην νομισματική υποδηλώνει ότι έχει βγει από ιδιώτη) αλλά η μικρή ποσότητα έκδοσης ( λιγότερα από 500 κομμάτια ) σε συνδυασμό με μια τιμή αγοράς γύρω στα 30 ευρώ είναι περίεργο γεγονός. 

       Σε περαιτέρω έρευνα μάθαμε ότι έχουν βγει νικέλινα , ασημένια , χρυσά και πλατινένια αντίγραφα. Είναι το πρώτο από συνολικά 12 που θα βγουν και ότι πέρα από το καθαρό κέρδος κάποιο ποσοστό πηγαίνει σε μια Γερμανική οργάνωση για την προστασία της Γερμανικής Ανταρκτικής Κληρονομιάς (!!!). Οι νομισματικοί κύκλοι λένε ότι μια τέτοια έκδοση θα πιάσει κοντά στα 2 εκατομμύρια συνολικά άμα την ολοκλήρωση της.




Έτσι τίθενται σοβαρά ερωτήματα
1) Ποια είναι η Γερμανική οργάνωση για την προστασία της  Γερμανικής Ανταρκτικής Κληρονομιάς?
2) Τι θα κάνουν ένα ποσό τάξεως 1.000.000 ευρώ ? ( τόσο υπολογίζεται το ποσό που θα πάρουν)
3) Υπάρχει θέμα αναβίωσης ΝΕΟΝΑΖΙ στην Ανταρκτική ?



 Επόμενο νόμισμα στην σειρά θα είναι κάτι που θα έχει σχέση με τα Χανεμπου.

Λίγα Λόγια για την περιοχή.

Νέα Σουηβία (γερμανικά: Neuschwabenland) είναι ένα χαρτογραφικό όνομα που μερικές φορές δίνεται σε μια περιοχή της Ανταρκτικής μεταξύ 20 ° E και 10 ° W στην Γη της Βασίλισσας Μάουντ, το οποίο θεωρείται ως Νορβηγικό εξαρτώμενο έδαφος υπό τη Συνθήκη της Ανταρκτικής. Η Νέα Σουηβία είχε εξερευνηθεί από τη Γερμανία στις αρχές του 1939 και το όνομά της προήλθε  από το πλοίο Αποστόλης, το MS Σβγάμπενλαντ το ίδιο το όνομά με μια γερμανική περιοχή της Σουηβία.Όπως πολλές άλλες χώρες, η Γερμανία έστειλε αποστολές στην Ανταρκτική περιοχή στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν επιστημονικές. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι αποστολές στο Νότιο Ωκεανό, τη Νότιο Γεωργία, τις νήσους Kerguelen, και τα νησιά Κροζέ ήταν αστρονομικές, μετεωρολογικές και υδρολογικές, ως επί το πλείστον, σε στενή συνεργασία με τις επιστημονικές ομάδες από άλλες χώρες. Όταν τελείωσε ο 19ο αιώνας, η Γερμανία άρχισε να επικεντρώνεται στην Ανταρκτική.Η πρώτη γερμανική αποστολή στην Ανταρκτική ήταν η εκστρατεία του Gauss από το 1901 έως το 1903. Με επικεφαλής τον Αρκτικό βετεράνο και καθηγητή γεωλογίας Erich von Drygalski, αυτή ήταν η πρώτη αποστολή που χρησιμοποιήθηκε ένα αερόστατο ζεστού αέρα στην Ανταρκτική. Επίσης, βρέθηκε γη και πηρε το όνομα Kaiser Wilhelm ΙΙ . Η δεύτερη γερμανική αποστολή στην Ανταρκτική (1911-1912) ήταν επικεφαλής ο Wilhelm Filchner με στόχο την διέλευση της Ανταρκτικής για να μάθουν αν ήταν ένα κομμάτι γης. Όπως συνέβη και με άλλες τέτοιες πρώτες απόπειρες, η διέλευση απέτυχε πριν καν αρχίσει. Η αποστολή ανακάλυψε και ονόμασε το Luitpold Ακτή και το Filchner Ice Shelf. Ένας Γερμανός φαλαινοθηρικό στόλος τέθηκε στη θάλασσα το 1937 και, μετά την επιτυχή επιστροφή του στις αρχές του 1938, τα σχέδια για μια τρίτη γερμανική αποστολή στην Ανταρκτική καταρτίστηκαν.Η τρίτη γερμανική Αποστολή στην Ανταρκτική (1938-1939) ήταν επικεφαλής ο Alfred Ritscher (1879-1963), κυβερνήτης στο Kriegsmarine (γερμανικού πολεμικού ναυτικού).
ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ  ( ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: