Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Τι προβλέπει η συμφωνία για το τρίτο δάνειο και τα 86 δισ. ευρώ



Ένας πολύ δύσκολος μαραθώνιος ξεκινά από... τώρα για να γίνει η πολιτική απόφαση της Συνόδου τελική συμφωνία έναρξης διαπραγματεύσεων για 3ο δάνειο με πακέτο 82-86 δισ. ευρώ (πιθανόν να περιοριστεί, όπως αναφέρεται, από έσοδα ιδιωτικοποιήσεων). Απαιτείται αίτημα προς το ΔΝΤ για νέο δάνειο μετά τον Μάρτιο του 2016, κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και παράλληλα ψήφιση 2 πακέτων μέτρων στις 15/7 και στις 22/7, ώστε  να υπάρξει κτήση εμπιστοσύνης.

  Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, και γίνεται στο κείμενο της απόφασης της Συνόδου σαφής αναφορά για τους κινδύνους που ενέχουν, κινδύνους που όμως δεν ονοματίζονται, αφού η... παράγραφος περί "αναστολής" κράτους μέλους έχει βγει εκτός του τελικού κειμένου.
Γίνεται ωστόσο σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές με την επισήμανση- προειδοποίηση ότι "οι κίνδυνοι μη ολοκλήρωσης σύντομα των διαβουλεύσεων παραμένουν πλήρως στην μεριά της Ελλάδας"... 
Αναφορά για το χρέος υπάρχει αλλά τίθεται ως όρος να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για επιμήκυνση/μείωση επιτοκίων μετά την 1η επιτυχή αξιολόγηση της χώρας βάση του νέου μνημονίου που... θα κυρωθεί αφού γίνουν πρώτα πολλά βήματα/προαπαιτούμενα  από την Ελλάδα.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης υπερταμείο τραπεζών ακίνητης περιουσίας  με προίκα 50 δισ. ευρώ, με έδρα στην Ελλάδα αλλά εποπτεία θεσμών. Γίνεται αναφορά σε προχρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Γίνεται σαφές ότι έρχονται  και πολλά -  πολλά μέτρα. Περιλαμβάνουν ένα βαρύ πακέτο από νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στις αγορές αλλά και:
• Την υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων του 2014 των παλαιών μνημονίων,

• Την επαναφορά των εν Αθήναις ελέγχων των θεσμών, με αίτημα για τεχνική βοήθεια πριν την 20η Ιουλίου,
• Την τροποποίηση όλων των μέτρων που ελήφθησαν μετά τις 20/2 από την παρούσα κυβέρνηση ώστε να εναρμονιστούν  με το προηγούμενο πρόγραμμα και υπάρξουν ισοδύναμα για τα "κεκτημένα δικαιώματα που δημιούργησαν"
• Την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης με σχέδιο που θα ανακοινώσει έως τιε 20/7 και θα εφαρμόσει μαζί με την Κομισιόν με δέσμευση μείωσης του κόστους του δημοσίου με σαφές χρονοδιάγραμμα που όπως αναφέρεται έχει συμφωνηθεί.
Όλα τα παραπάνω είναι προαπαιτούμενα έναρξης διαβουλεύσεων για το 3ο μνημόνιο. Θα γίνει εξειδίκευση των –πρόσθετων– μέτρων με σαφές χρονοδιάγραμμα προαπαιτούμενα, ορόσημα και ποσοτικούς στόχους. Θα διαμορφωθεί το νέο μνημόνιο,  υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία με σαφή δέσμευση για υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2012, των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ στις αγορές και πολλών άλλων εκκρεμών μέτρων.
Στο αναπτυξιακό πεδίο υπάρχει αναφορά αύξησης της προχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ.
Επανεξετάζονται όλοι σχεδόν οι νόμοι που ψηφίστηκαν μετά τις 20/2
Tην "επενεξέταση" όλων των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση μετά τις 20 Φεβρουαρίου προβλέπει η δήλωση των χωρών – μελών της ευρωζώνης μετά το πέρας της συνόδου τους.
Στόχος αυτής της "επανεξέτασης" των νόμων  θα είναι η "τροποποίηση" τους.
Ο μόνος νόμος ο οποίος δεν προβλέπεται να "επανεξετασθεί" για να "τροποποιηθεί" είναι εκείνος που αφορούσε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σύμφωνα με την δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών.
Για τους νόμους που δεν θα τροποποιηθούν, θα πρέπει να εντοπιστούν ισοδύναμα. 
Μαραθώνιος
Στο Eurogroup σήμερα το απόγευμα θα τεθεί επί τάπητος η άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συνεδριάζει η ΕΚΤ. Η κυβέρνηση, θα πρέπει  το αργότερο έως την Τετάρτη να καταθέσει και να ψηφίσει από τη Βουλή δύο κείμενα:
• Την κύρωση της πρώτης συμφωνίας
• Την  ψήφιση του 1ου πακέτου προαπαιτούμενων που περιλαμβάνουν το νέο καθεστώς και συντελεστές ΦΠΑ, ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, νέο κώδικα δικονομίας και την νομοθεσία για την ΕΛΣΤΑΤ.
Έως τις 22 Ιουλίου έρχεται το νέο πακέτο στη Βουλή που περιλαμβάνει:
• Την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το Bail in των τραπεζών,
• Νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας.
Νέο Eurogroup
Αν η Βουλή ψηφίσει τα μέτρα την Τετάρτη θα συγκληθεί νέο Eurogroup την ίδια ημέρα που θα επικυρώσει την συμφωνία και παράλληλα  θα ξεκινήσει  η διαδικασία ώστε μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής η συμφωνία να κυρωθεί από τα κοινοβούλια κρατών – μελών  (Τετάρτη στη Γαλλία).
Το νέο υπερ- ταμείο
Στο νέο Ταμείο θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζών, με στόχο ιδιωτικοποίηση και αξιοποίησή τους, όπως ειπώθηκε μετά την σύνοδο. Η έδρα θα είναι στην Ελλάδα, η διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα, αλλά η επιλογή των "στοιχείων" θα γίνει από ανεξάρτητους αξιολογητές και θα επιβλέπεται από τους θεσμούς. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για τις τράπεζες και το υπόλοιπο ποσό για την μείωση του χρέους  και για τις επενδύσεις (για 2,5 δισ. ευρώ προς επενδύσεις έκανε λόγο η κα Μέρκελ). Τα στοιχεία θα επιλεγούν από ειδήμονες που θα εξετάσουν ποια  ταιριάζουν καλύτερα, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Να μειωθεί το κόστος της δημόσιας διοίκησης
Παραπέρα "μαχαίρι" στις δαπάνες του δημοσίου προβλέπεται σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής. 
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της ελληνικής διοίκησης, με βάση ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους θεσμούς. 
Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός, η σημαντική ενδυνάμωση και η απο-πολιτικοποίηση της διοίκησης μέσα από ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Κομισιόν.
Η σχετική πρόταση πρέπει να παρασχεθεί στις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς.
Ιδιωτικοποιήσεις
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν ένα κλιμακούμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία (valuable) θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα τα ρευστοποιήσει μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των assets θα λειτουργήσει ως πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου του ESM και θα δημιουργήσει, κατά τη συνολική διάρκεια λειτουργίας του, ένα συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησς των τραπεζών και άλλων assets και το υπόλοιπο 50% κάθε (π.χ. 25 δισ.) θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους ως αναλογία του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Το ταμείο αυτό θα έχει έδρα στην Ελλάδα και θα διοικείται από ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς και βάσει των καλύτερων διεθνών πρακτικών θα πρέπει να υιοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση διαφανών διαδικασιών και επαρκούς αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΟΣΑ και τα δεδομένα διαχείρισης των κρατικών εταιρειών.
ΠΗΓΗ : CAPITAL

Δεν υπάρχουν σχόλια: