Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Σουηδία: Βρήκαν ρωσικό υποβρύχιο στο βυθό της θάλασσας! ΒΙΝΤΕΟ




Σουηδοί "κυνηγοί ναυαγίων" πιστεύουν ότι έχουν βρει το ναυάγιο ενός ρωσικού υποβρυχίου. Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι μελετούν το βίντεο που έλαβαν από δύτες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Σουηδίας, οι οποίοι λένε οτι στο μοντέρνο σκάφος υπάρχει κυριλλική γραφή.

Η ανακάλυψη γίνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την στρατιωτική επιχείρηση της Σουηδίας στο κυνήγι ενός ρωσικου υποβρυχίου. Το ερώτημα που τίθεται τώρα, ειναι εαν το υποβρύχιο που βρήκαν οι δύτες ειναι το μυστήριο ρωσικο υποβρύχιο που έψαχναν το φθινόπωρο.


Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της Σουηδίας, το μίνι-υποβρύχιο βρέθηκε στον βυθό ανατολικά της ακτής της Σουηδίας την περασμένη βδομάδα . Οι αρχές πιστεύουν ότι είναι ρωσικό μοντέλο, κυρίως λόγω της κυριλλικής γραφής στο κύτος. Δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή θέση του ναυαγίου, αλλά λένε ότι είναι περίπου 1,5 ναυτικά μίλια από τη σουηδική ακτή.
"Είμαστε 110% σίγουροι ότι είναι εντος των Σουηδικών χωρικών υδάτων", δήλωσε ο Dennis Asberg, μέλος της ομάδας Ocean X που έκανε την ανακάλυψη.

Το υποβρύχιο εχει περίπου 60 πόδια μήκος και 10 πόδια πλάτος.

Δεδομένου ότι οι καταπακτές είναι κλειστές, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πλήρωμα έχασε τη ζωή του μέσα στο σκάφος, λίγο μετά τη συντριβή. "Το υποβρύχιο είναι εντελώς άθικτο, δεν έχει καμία ορατή ζημιά στο κύτος και οι καταπακτές είναι κλειστές. Ως εκ τούτου, εμείς φοβόμαστε ότι τα μέλη του πληρώματος δεν ήταν σε θέση να γλυτώσουν”, είπε ο Stefan Hogeborn, δύτης της ομάδας Ocean X.




Σύμφωνα με σύμβουλους ασφαλείας το υποβρύχιο δεν εχει καιρό που βυθίστηκε, και  οι ειδικοί εικάζουν ότι ήταν μέρος μιας ανεπιτυχούς μυστικής δοκιμής ή αποστολής των Ρώσων. "Φαντάζομαι ότι έχει δοκιμαστεί και εχει αποτύχει," δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας Joakim von Braun.

Η έκθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που η σταση της Ρωσίας προς τη Σουηδία γίνεται όλο και πιο προκλητική. Τον Σεπτέμβριο, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, πέρασαν στον εναέριο χώρο της Σουηδίας. Λίγο μετά, ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος με τον αναμεταδότη του απενεργοποιημένο πέταξε επικίνδυνα κοντά σε εμπορικό τζετ στη νότια Σουηδία.

Το φθινόπωρο η Σουηδία ενεπλάκει στο περίφημο πλέον κυνήγι του ρωσικου υποβρυχιου στην Βαλτική, κατι που προκάλεσε τη σημαντικότερη στρατιωτική επιχείρηση της Σουηδίας από τον Ψυχρό Πόλεμο. Τα Σουηδικά ΜΜΕ ανέφεραν τοτε ότι ο στρατός είχε λάβει σήμα κινδύνου από κάποιο, πιθανώς ρωσικο, υποβρύχιο.
Το μυστήριο μεγάλωνε και οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας αυξανόντουσαν. Η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή.
Το επεισόδιο οδήγησε σε πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας στη Σουηδία, μια ουδέτερη χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όπου οι μνήμες του Ψυχρού Πολέμου είναι ακόμα ζωντανές. Κάποιοι θεώρησαν ότι οι Ρώσοι έκαναν δοκιμές ενός νέου μίνι υποβρυχιου (minisubmarine). Σήμερα αυτη η θεωρία μπορεί να ειναι και η μόνη εαν τα στοιχεία των δυτων της Ομάδας Ocean X και η ανάλυση των στρατιωτικών αξιωματούχων αποδείξουν οτι το υποβρύχιο στο βυθό ειναι το μυστήριο του φθινοπώρου.

Στη Σουηδία, το επεισόδιο ξαναζωντάνεψε μνήμες από ένα άλλο περιστατικό που εγινε το 1981, όταν η Σουηδία ανακάλυψε ένα σοβιετικό υποβρύχιο που είχε ναυαγήσει στα ανοικτά της σουηδικής ακτής

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης οτι την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία προειδοποίησε ότι αν η Σουηδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα "πρέπει να καταφύγει σε απάντηση στρατιωτικής φύσεως”.

Πηγή - thetrumpet, DailyMail, NYT
Απόδοση/Μεταφραση - OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια: