Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ποιες τροφές πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας


Ακολουθούν οι τροφές που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας από σήμερα!
Σπόροι από κεχρί

Καθώς οι δίαιτες γλουτένης συνεχίζουν να κυριαρχούν, η επιθυμία για περισσότερες επιλογές χωρίς γλουτένη, θα επικρατήσει. Οι σπόροι χωρίς γλουτένη είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς (όπως η κινόα, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι, κ.λπ.), αλλά και ορισμένοι ακόμη σπόροι που θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικοί. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι μια νέα ποικιλία αποφλοιωμένων σπόρων κεχριού, είναι κατάλληλη για κατανάλωση και δεν είναι μόνο χωρίς γλουτένη, αλλά έχουν και περισσότερη πρωτεΐνη από άλλους σπόρους χωρίς γλουτένη. Οι αποφλοιωμένοι σπόροι κεχριού, μπορούν να γίνουν αλεύρι για χρήση σε ψωμί και άλλα προϊόντα δημητριακών.


Φακές μπελούγκα

Ένα καλό παράδειγμα παραδοσιακών τροφών που επανέρχονται στο… τραπέζι μας, είναι και οι φακές. Τι είναι το τόσο σημαντικό σε αυτές; Τα πάντα! Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα όμως οι φακές της ποικιλίας beluga (είναι πιο στρογγυλές και σκούρες από τις συνηθισμένες και χωνεύονται πιο εύκολα), με το πλούσιο μαύρο χρώμα, ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Η ουσία ανθοκυάνη που βρίσκεται σε αυτά τα μικρά όσπρια, έχει αποδειχθεί σε άλλα τρόφιμα, ότι καταπολεμά τη φλεγμονή, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.


Λάδι αβοκάντο

Το λάδι αβοκάντο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε υγιή μονοακόρεστα λίπη, αν και πολλοί από εμάς το αποφεύγουμε γιατί δεν είμαστε σίγουροι για το πώς πρέπει να το καταναλώσουμε. Πολλοί σεφ ακριβών εστιατορίων, το χρησιμοποιούν κυρίως στα ορεκτικά κι εσείς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σε σάλτσες, dips και μαρινάδες. Ένα ακόμη πλεονέκτημα: η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει να αυξηθούν τα επίπεδα της υγιούς (HDL) χοληστερόλης.

Μαύρα φασόλια σόγιας

Αυτά τα φασόλια θα γίνουν πιο γνωστά, ως μια τροφή που βοηθά στην «απώλεια βάρους». Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε πως τα μαύρα φασόλια σόγιας, βοηθούν κατά της παχυσαρκίας. Επίσης, τα μαύρα φασόλια σόγιας προσφέρουν ενεργά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και είναι ευεργετικά και για την καρδιά. Καφές

Αν ψάχνετε για κάτι ευεργετικό το πρωί, σταματήστε και δείτε… μπροστά σας! Το πιο δημοφιλές ποτό μετά το νερό, ο καφές, είναι το μυστικό! Μερικά από τα οφέλη του είναι: η πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και του διαβήτη, η ενίσχυση του DNA και η προστασία του δέρματος. Επίσης ο καφές μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.


Χυμός παντζαριού

Στην αναζήτησή σας για τον πιο ωφέλιμο χυμό, γιατί να μην δοκιμάσετε κάτι απλό, αλλά ασυνήθιστο; Ο χυμός του παντζαριού, σύμφωνα με πολλές μελέτες, προάγει την υγεία του εγκεφάλου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και επίσης ενισχύει την αθλητική απόδοση.

Τυρί ρικότα

Το τυρί ήταν ανέκαθεν μια δημοφιλής τροφή, αλλά ορισμένα από τα τυριά που μπορούμε να αλείφουμε στο ψωμί, συχνά παραβλέπονται ως επιλογές για διάφορες συνταγές. Προτιμήστε τη ρικότα γιατί είναι γεμάτη με πρωτεΐνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των μυών και την απώλεια βάρους. Επιπλέον, η πρωτεΐνη, ειδικά από τα γαλακτοκομικά, προστατεύει την υγεία των οστών, ιδιαίτερα σε γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Σπόροι σησαμιού

Αυτά τα μικρά σπόρια, θα πρέπει να βρίσκονται στο ντουλάπι σας, σίγουρα αυτή τη χρονιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο και ψευδάργυρο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σουσαμιού, βοήθησε στια επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης σε προ-διαβητικούς ασθενείς, ενώ μια άλλη μελέτη του 2010, διαπίστωσε παρόμοια ευρήματα σε ένα ζωικό μοντέλο.

Μήλα

Μπορείτε να φάτε 365 μήλα φέτος; Θα έπρεπε. Μια μελέτη του 2011 και μια μελέτη του 2013, έδειξαν ότι η κατανάλωση μήλων συνέβαλε στη μείωση της LDL («κακής» χοληστερόλης). Μια μελέτη του 2011 βρήκε επίσης μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μήλων και του μειωμένου κινδύνου της ελκώδους κολίτιδας και μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει κατά του καρκίνου του μαστού και μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής μας κατά 10%.

Μπαχαρικό ζαατάρ

Αυτό το μείγμα μπαχαρικών που είναι δημοφιλές στις αραβικές χώρες, θα γίνει περισσότερο γνωστό . Το νόστιμο μείγμα σπόρων από σουμάκ, θυμάρι, αλάτι και σουσάμι, ταιριάζει σε φαγητά που μαγειρεύονται στη σχάρα ή μπορείτε να το αναμείξετε σε μαρινάδες για κοτόπουλο. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό, έχει ευχάριστο άρωμα και χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο λεμονιού. Μελέτες έχουν συνδέσει τους καρπούς σουμάκ και θυμαριού, με τη μειωμένη επίπτωση των τροφιμογενών παθογόνων παραγόντων.
ΠΗΓΗ : http://www.clickatlife.gr/diatrofi

Δεν υπάρχουν σχόλια: