Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Χριστιανικές τοιχογραφίες στους Αέρηδες



Ενα εύρημα ήρθε στο φως κατά τη συντήρηση του Ωρολόγιου του Ανδρονίκου Κυρρήστου, γνωστού και ως «Πύργου των Ανέμων» ή «Αέρηδων»,που χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ..
Σύμφωνα με το υπουργείο κατά τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν στο εσωτερικό του μνημείου, για πρώτη φορά, τμήματα τοιχογραφίας με χριστιανικό περιεχόμενο.
«Τα τμήματα τοιχογραφίας, για την ακριβή χρονολόγηση των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θα είναι σε θέση να εξαγάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα μετά την πλήρη αποκάλυψή τους, επιβεβαιώνουν και τεκμηριώνουν πλήρως την επαναλαμβανόμενη χρήση του μνημείου.


»Ενδεχομένως συνδέονται με παλαιότερα ευρήματα, όπως οι εγχάρακτοι σταυροί στις εσωτερικές και στις εξωτερικές του επιφάνειες και οι χριστιανικές ταφές κοντά στη βόρεια θύρα του Ωρολογίου, που ορισμένοι μελετητές είχαν αποδώσει στη λατρευτική χρήση του μνημείου κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Το συγκεκριμένο εύρημα, αναδεικνύει την κατά περιόδους χρήση του Ωρολογίου, από την ανέγερσή του έως και την απελευθέρωση της πόλης της Αθήνας από τους Οθωμανούς, γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε και στην εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του μνημείου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τους δυο παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους επισκέφθηκαν στην Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.
ΠΗΓΗ : http://www.silvercity.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: