Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

EKTAKTO Εγκλωβισμένοι στην Εθνική Οδό


Τα προβλήματα που ξεκίνησαν το μεσημέρι κορυφώνονται αυτήν την ώρα και εντοπίζονται κυρίως τόσο στο εθνικό δίκτυο όσο και στους παράπλευρους δρόμους από το 238ο έως το 260ο χλμ. Λίγο πριν από τις 14.00 ντεραπάρισε νταλίκα στους Αγίους Θεοδώρους επί της εθνικής οδού, με συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στη ροή της κυκλοφορίας.


 Την ίδια ώρα, η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί στην ανατολική Φθιώτιδα εγκλώβισε επί της εθνικής οδού εκατοντάδες οχήματα που κινούνταν προς τον Βόλο και τη Λάρισα.

Τα ακινητοποιημένα οχήματα δεν επέτρεπαν στα εκχιονιστικά μηχανήματα να περάσουν, με συνέπεια να επέμβει η Πυροσβεστική για να μετακινήσει αρκετά από αυτά.

Αυτήν την ώρα η κυκλοφορία διεξάγεται με αρκετά μεγάλη δυσκολία, ενώ η αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση των αυτοκινήτων επί της εθνικής οδού από το 238ο χλμ. στον κόμβο Αχλαδίου με κατεύθυνση προς τη Λάρισα και τον Βόλο. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση οι οδηγοί που προτίμησαν το παράπλευρο οδικό δίκτυο συνάντησαν προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα με εγκλωβισμένα Ι.Χ.













Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας δίνουν μάχη για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, η οποία έχει διακοπεί.

Ο αστυνομικός διευθυντής Φθιώτιδας, ταξίαρχος κ. Πάππος, με απόφασή του απαγόρευσε την κυκλοφορία των φορτηγών και μεγάλων οχημάτων που κινούνται προς Θεσσαλονίκη, ενώ δόθηκε εντολή στους αστυνομικούς να τα ακινητοποιήσουν σε πάρκινγκ επί της εθνικής οδού μέσα στα όρια της Φθιώτιδας.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου σημειώθηκε έντονη χιονόπτωση, με συνέπεια να έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μάχη για να κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό από το 58ο χλμ. του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.

Στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα από το 7ο χλμ. μετά τη Λαμία. Η κυκλοφορία γίνεται επίσης μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο, στον δρόμο Λαμίας-Αθήνας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου, στο 110ο χλμ. έως το 125ο χλμ., έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα και προς το παρόν δεν παρατηρούνται προβλήματα.

Στον δρόμο Λαμίας-Άμφισσας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπράλου, υπάρχει μεν χιονόπτωση, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και δεν έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Με μεγάλη δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ανατολικής Φθιώτιδας, μετά την περιοχή της Στυλίδας, ενώ σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στα χωριά της Σπερχειάδας, ιδιαίτερα σε εκείνα που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Οίτης.

Δύο ισχυροί αντικυκλώνες επηρεάζουν το κλίμα της Ευρώπης

«Ο καιρός πραγματικά είναι χειμωνιάτικος. Ήρθαν τα κρύα. Ο αντικυκλώνας ο οποίος είχε μπλοκάρει την γενική κυκλοφορία των αέριων μαζών καλά κρατεί. Ο αντικυκλώνας αυτός βρίσκεται στα δυτικά της Ισπανίας κι έτσι οι αέριες μάζες αναγκάζονται να κινηθούνε προς τα βόρεια» αναφέρει στο zougla.gr o Θεόδωρος Καρακώστας,  διευθυντής του τμήματος μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ και προσθέτει:

«Συνέπεια αυτής της κίνησης ήταν οι εμπλουτισμένες με υδρατμούς αέριες μάζες να δώσουν τη βροχή αυτή που είχε ως αποτέλεσμα τα καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες στη Βρετανία. Οι αέριες αυτές μάζες κάνοντας τον κύκλο στη Βόρεια Ευρώπη, μέχρι και τις πολικές περιοχές, κατεβαίνουν ανατολικά και καθώς κατεβαίνουν και προς τα νότια επηρεάζουν και την χώρα μας. Πρόκειται για μια ψυχρή αέρια μάζα η οποία κατεβαίνει από βόρεια – βορειοανατολικά της Ελλάδας.

»Η μάζα αυτή άρχισε να επηρεάζει από σήμερα τη βόρεια Ελλάδα, την περιοχή της Θράκης αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Από το απόγευμα χιονίζει στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης. Επίσης χιονοπτώσεις υπάρχουν και στην περιοχή της Δράμας αλλά και της Καβάλας.



»Το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις πιο έντονες χιονοπτώσεις εντοπίζεται στην Στερεά Ελλάδα αλλά και στην περιοχή της Αττικής. Σχετικά με το κέντρο της Αθήνας ίσως δούμε χιονόνερο και όχι χιόνι διότι οι θερμοκρασίες είναι πάνω από το μηδέν. Θα έχουμε μικροβροχές και χιονόνερο σχεδόν κάθε μέρα στην Αθήνα. Αντιθέτως στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα καλυτερέψει από την Πέμπτη.

»Εντυπωσιακή είναι όμως η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη η οποία θα πέσει κάτω από το μηδέν, μέχρι και -2.

»Στην Αθήνα οι θερμοκρασίες από την Πέμπτη θα αγγίζουν τους 2 με 3 βαθμούς ενώ μετά τις 2 Ιανουαρίου θα αρχίσει μια σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας».


Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αλλάζει τον καιρό της χώρας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το φαινόμενο Ελ Νίνιο αλλά και οι αντικυκλώνες επηρεάζουν τον καιρό της χώρας μας. «Η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας έχει εμπλουτιστεί με θερμές και υγρές αέριες μάζες από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Βεβαίως το φαινόμενο τώρα είναι πιο ισχυρό από το 1998. Επομένως οι επιδράσεις αυτές είναι ξεκάθαρες. Το Ελ Νίνιο βοηθάει πάρα πολύ στο θέμα της κλιματικής μεταβολής. Αυτό επηρεάζει οπωσδήποτε τον καιρό μας, τον καιρό στη χώρα μας.





»Αυτή τη στιγμή πάνω από τη νότια Ευρώπη δρουν δύο αντικυκλώνες οι οποίοι δημιουργούν μια ανώμαλη κατάσταση του καιρού. Οι αντικυκλώνες αυτοί δεν είναι κάτι το φυσιολογικό για την εποχή.
Αυτός ο συνδυασμός των αντικυκλώνων δημιουργεί ένα μπλοκάρισμα που επηρεάζει το κλίμα της νότιας και της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου».
τονίζει ο κος Καρακώστας.


Χιονοπτώσεις στην Αττική και πιθανόν στο κέντρο της Αθήνας

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας επισημαίνει: «Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το πρωί της Τετάρτης και μάλιστα είναι μια κακοκαιρία η οποία μας έρχεται από την Ουκρανία, αφού πέρασε από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία αλλά και τη Βόρεια Τουρκία.

»Το σύστημα αυτό κατηφορίζει νοτιότερα, χτυπάει τη Θεσσαλονίκη , τη Θεσσαλία και επηρεάζει την Στερεά Ελλάδα. Ισχυρές χιονοπτώσεις περιμένουμε στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας αλλά και στη βόρεια Πελοπόννησο. Επίσης και στα νησιά περιμένουμε χιονόνερο και χιόνια. Κατά διαστήματα οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές. Όσον αφορά την Αττική, περιμένουμε από Τετάρτη βράδυ προς ξημερώματα Πέμπτης ενίσχυση των ανέμων και χιονοπτώσεις πυκνές πρώτα στην Πάρνηθα από υψόμετρο 1.000 μέτρων και πάνω. Στη συνέχεια χιονοπτώσεις θα έχουμε στα 600 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα θα φτάσουν μέχρι τα 450 μέτρα που σημαίνει ότι θα χιονίσει στα Βίλια, τις Ερυθρές , στον Άγιο Στέφανο, στο Βαρνάβα, στο Γραμματικό αλλά και στο Καπανδρίτι.
Οι άνεμοι θα φτάσουν μέχρι και τα 7 μποφόρ».

Ισχυρός παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει έως και -10

«Την Πέμπτη ο χιονιάς θα έρχεται κατά κύματα. Η ένταση των φαινομένων θα αυξάνεται. Χιονοπτώσεις περιμένουμε στα βόρεια της Αττικής , κυρίως από την Αττική Οδό και πάνω. Το βράδυ της Πέμπτης με ξημερώματα Παρασκευής θα σημειωθούν νέες χιονοπτώσεις σε χαμηλότερο υψόμετρο. Δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμα και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Και την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν.

»Την Κυριακή περιμένουμε βροχές από τα δυτικά ενώ τα χιόνια θα προωθούνται προς τα βουνά. Όμως θα έχουμε ισχυρό παγετό με θερμοκρασίες από -8 έως και -10»,
προσθέτει ο γνωστός μετεωρολόγος
ΠΗΓΗ ΖΟΥΓΚΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: