Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Δελφίνια εναντίον δράκων στη Μεγάλη Ελλάδα





Ένα σημαντικό ψηφιδωτό - το μεγαλύτερο της ελληνιστικής περιόδου στη Μεγάλη Ελλάδα - έφεραν στο φως φοιτητές της αρχαιολογίας.
Το εύρημα ανακαλύφθηκε στο Μοναστεράτσε Μαρίνα (την αρχαία Καυλωνία), ένα χωριό 3.500 κατοίκων στην περιοχή της Καλαβρίας.

Στην ανασκαφή πήραν μέρος φοιτητές από την Αργεντινή και την Ιταλία.

Η ανακάλυψη συμπληρώνει τα ευρήματα που έφερε στο φως πέρυσι το φθινόπωρο ο αρχαιολόγος Φραντσέσκο Τσουτέρι. Ο ιταλός αρχαιολόγος είχε ήδη αποκαλύψει το 2012 έναν δράκο, μια ροζέτα και έξι πλαίσια με μοτίβα λουλουδιών.

Οι σημερινές ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μικρό δελφίνι, έναν ακόμη δράκο και ένα μεγάλο δελφίνι που δείχνει να έρχεται αντιμέτωπο και να παλεύει με τον δράκο που ανακαλύφθηκε πέρυσι. Ο χώρος του ψηφιδωτού καταλαμβάνει περίπου 30 τ.μ. και ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους «Η αίθουσα των δράκων και των δελφινιών». Το ψηφιδωτό πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ή τις πρώτες δεκαετίες του 3ου. Ο αρχαιολόγος Φραντσέσκο Τσουτέρι, ο οποίος έχει την ευθύνη των ανασκαφών, επισήμανε ότι οι εργασίες πρόκειται να συνεχιστούν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως και άλλα ευρήματα με ψηφιδωτά που θα απεικονίζουν δελφίνια και δράκους.

Οι ανασκαφές στον χώρο άρχισαν το 1998 και όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος αρχαιολόγος απέχουν πολύ ακόμη από την ολοκλήρωσή τους. -
ΠΗΓΗ: http://master-lista.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: