Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Xτύπημα στο Μόναχο σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές


Επίθεση αυτοκτονίας στο Μόναχο, στη νότια Γερμανία, φέρεται να σχεδίαζε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, όπως γνωστοποίησαν σήμερα οι γερμανικές αρχές.

Οι πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή των γερμανικών αρχών κάνουν λόγο για μία απειλή «μιας επίθεσης αυτοκτονίας», επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Μόναχο ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, Χουμπέρτους Άντρα.




Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ομάδα «πέντε έως επτά» υπόπτων, ωστόσο προς το παρόν οι Αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε καμία σύλληψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν «υπηρεσίες πληροφοριών φιλικής χώρας», η επίθεση είχε προβλεφθεί να διαπραχθεί από το Ισλαμικό Χαλιφάτο «γύρω στα μεσάνυχτα» στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου ή εκείνου του Πάσινγκ, στο δυτικό τμήμα της πόλης, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν.

Οι δύο σταθμοί εκκενώθηκαν εγκαίρως και τα δρομολόγια των τρένων ανεστάλησαν, ανέφερε η αστυνομία της πόλης, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες που ήθελαν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις και να μη χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι σταθμοί άνοιξαν εκ νέου λίγες ώρες αργότερα.

Οι πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή των γερμανικών αρχών κάνουν λόγο για μία απειλή «μιας επίθεσης αυτοκτονίας»«Η ομοσπονδιακή αστυνομία ενημέρωσε γύρω στις 19.40 ώρα Γερμανίας την αστυνομία της Βαυαρίας σχετικά με τα στοιχεία που έλαβε από την υπηρεσία πληροφοριών μιας φιλικής χώρας και αφορούν μια επίθεση του Ισλαμικού Χαλιφάτου (…) που είχε σχεδιαστεί να γίνει (…) στο Μόναχο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και/ή εκείνον του Πάσινγκ» διευκρίνισε ο Χέρμαν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ποια χώρα έδωσε τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, πρόκειται για γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι πληροφορίες δεν είναι 100% αξιόπιστες», όμως δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε, ανέφερε ο Βαυαρός υπουργός.

Υπάρχουν «αξιόπιστες ενδείξεις» σχετικά με μια εγκληματική οργάνωση, είχε δηλώσει νωρίτερα μία εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, που δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει στοχοθετηθεί και μια άλλη περιοχή.

Στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η αστυνομία σημείωσε ότι σύμφωνα με «σοβαρές» πληροφορίες μια επίθεση ενδέχεται να «διαπραχθεί απόψε».

Αστυνομικές ενισχύσεις κατέφθασαν στο νότιο τμήμα της Βαυαρίας, όπου επίσης αναπτύχθηκαν ειδικές μονάδες της αστυνομίας.

Συνολικά περίπου 550 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, στο Μόναχο επικρατεί ηρεμία και αστυνομικοί πραγματοποιούν περιπολίες στις εισόδους του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

«Εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και διεξάγουμε έρευνες για πιθανούς υπόπτους» προσέθεσε η αστυνομία στο Twitter.













«Λαμβάνουμε την κατάσταση πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, υπάρχει μια σημαντική επέμβαση (της αστυνομίας) εδώ στο Μόναχο» επισήμανε ένας εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στη «Süddeutsche Zeitung».

Σε συναγερμό οι Αρχές - Παραμένει υψηλή η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος

Η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος παραμένει «υψηλή» στο Μόναχο και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη βρίσκονται σε επιφυλακή, επιβεβαίωσαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές μετά τον συναγερμό σχετικά με το ενδεχόμενο διάπραξης επιθέσεων αυτοκτονίας από την οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο.

«Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουμε κινητοποιήσει παραμένουν σε επιφυλακή και συνεχίζουμε έχοντας ως δεδομένο ότι ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει υψηλός» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου των δυνάμεων επιβολής της τάξης της πρωτεύουσας της Βαυαρίας (νότια).

Παραμένει υψηλή η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μόναχο, σύμφωνα με τις γερμανικές ΑρχέςΟ ίδιος μίλησε εκ νέου για «στοιχεία» που καταδεικνύουν ότι «πέντε έως επτά πρόσωπα σκόπευαν να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Μόναχο», στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης ή σε εκείνον του Πάσινγκ, κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

«Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν προς το παρόν συγκεκριμενοποιηθεί, ωστόσο πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, καθώς είναι αξιόπιστα» προσέθεσε.

Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βαυαρίας Bayerischer Rundfunk, οι γερμανικές Αρχές έλαβαν πληροφορίες αρχικά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και κατόπιν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, σύμφωνα με τις οποίες επτά Ιρακινοί, που έχουν κατονομαστεί, βρίσκονταν στην πόλη και ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Οι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήθελαν να διαπράξουν τις επιθέσεις χωρισμένοι σε μικρές ομάδες στους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε άλλες περιοχές της πόλης, σύμφωνα με το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Η Γερμανία είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα τον περασμένο μήνα. Την 17η Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού με 130 νεκρούς, ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας είχε ακυρωθεί την τελευταία στιγμή λόγω της απειλής μιας επίθεσης.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: