Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Οι άγριες διαθέσεις των δανειστών φέρνουν στο τραπέζι και πάλι τις εκλογές

 

 

Δύο εισηγήσεις δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας από υπουργούς της κυβέρνησης
- Η πρώτη ομάδα υπουργών ζητά προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και... ηρωική απόδραση
- Σε αυτή τη γραμμή τάσσονται, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης και η Όλγα Γεροβασίλη
- Η δεύτερη ομάδα εισηγείται στον πρωθυπουργό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με την αντιπολίτευση, δίνοντας ως αντάλλαγμα μία θέση σε... κυβέρνηση συνεργασίας! 

Το τρίπτυχο αγροτικό - ασφαλιστικό – προσφυγικό οδηγεί την κυβέρνηση σε στρατηγικό αδιέξοδο, σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης, ειδικά στην περίπτωση που ναυαγήσει η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής LiveNews με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο “Ε”, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχεται δύο εισηγήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των ανοικτών μετώπων.


Από τη μία είναι οι υπουργοί που επιμένουν στη σκληρή γραμμή και φλερτάρουν με την ιδέα προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτή την ομάδα ανήκουν υπουργοί που είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης και η Όλγα Γεροβασίλη. Θεωρούν πως αν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, η μόνη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών!
Ενδεχομένως, όμως, η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το “χαρτί” των εκλογών ως μέσο πίεσης απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών θα είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι είναι μία κυβέρνηση πλειοψηφίας, με 153 βουλευτές.
Προφανώς στην κυβέρνηση επικρατεί ο φόβος μη χαθεί η δεδηλωμένη και κάποια στελέχη της υποστηρίζουν πως “είναι καλύτερα να έχουμε μια ηρωική απόδραση” και να γραφτεί στην... Ιστορία ότι “δεν έχουμε πάρει αντιλαϊκά μέτρα”, ενώ θα επιχειρήσουν να καταστήσουν συνυπεύθυνα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η δεύτερη εισήγηση προς τον πρωθυπουργό είναι πιο... ήπιων τόνων. Υπουργοί κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη συνεννόησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εισηγούνται, δηλαδή, στον πρωθυπουργό να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και αν χρειαστεί να τους δοθεί ως αντάλλαγμα η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας! Στην ομάδα αυτή ανήκουν όσοι είχαν διαφωνήσει και με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
ΠΗΓΗ ΝΕWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: