Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

''Παρθενική εμφάνιση'' στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου των UAV τύπου Sperwer





Παρθενική εμφάνιση'' κάνουν εφέτος σε στρατιωτική παρέλαση  τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, πιο γνωστά ως UAV τύπου Sperwer, γαλλικής κατασκευής την επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων έχει το Όπλο των Διαβιβάσεων του Στρατού Ξηράς.

Συγκεκριμένα στην αυριανή παρέλαση για την 25η Μαρτίου θα παρελάσουν για πρώτη φορά δύο (2) Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) σε εκτοξευτές συνοδευόμενα με τα αντίστοιχα Κέντρα Ελέγχου τους επί οχημάτων, του 472ου Τάγματος Επιτηρήσεως - Πληροφορικής (472 ΤΕΠΠ).Ένας πλήρης Λόχος ΜΕΑ περιλαμβάνει ένα σύστημα εκτοξευτή ΜΕΑ, σταθμό ελέγχου εδάφους, σταθμό επικοινωνιών, συγκρότημα μεταφοράς και περισυλλογής UAV, καθώς και συγκρότημα τεχνικής υποστηρίξεως.


Τα ΜΕΑ (UAV) που διαθέτει ο ΕΣ, έχουν δυνατότητα πτήσης άνω των 200 χιλιομέτρων, ενώ φέρουν κάμερες ημέρας και νύχτας. Μπορούν να αναλάβουν αποστολές μεταφοράς εικόνας του πεδίου της μάχης στα Κέντρα Επιχειρήσεων, σε πραγματικό χρόνο, επιτήρησης και αναγνώρισης, συλλογής και μεταδόσεως πληροφοριών, υποστήριξης πυρών Πυροβολικού, εκτίμησης καταστροφών, υποστήριξης επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης (SAR) κ.α.- αποστολές που δείχνουν ότι ο ρόλος των Διαβιβάσεων είναι κρισιμότερος παρά ποτέ καθώς, σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο κρίσιμο εξοπλισμό του Όπλου,εξασφαλίζουν ασφαλείς, βιώσιμες και πολλαπλές επικοινωνίες,όπως επίσης  και επίκαιρες και ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματική ενάσκηση της Διοίκησης και την επιτυχή διεύθυνση των επιχειρήσεων. 

Στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν δύο τέτοιες μονάδες. Η μία ανήκει οργανικά στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ και καλύπτει τον νότιο τομέα (νησιά του Αιγαίου), ενώ η  δεύτερη μονάδα ανήκει στη δύναμη του Δ’ Σώματος Στρατού, καλύπτοντας τον αντίστοιχο Βόρειο τομέα (Θράκη)- οι θέσεις ανάπτυξής τους είναι ποικίλες και εναλλασσόμενες.

Ολο το συγκρότημα αποκτήθηκε το 2002 από την γαλλική Sagem με  σύμβαση, ύψους 35.755.000 ευρώ.Το 2005 ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης (κόστους περίπου 29.300.000 ευρώ) για την απόκτηση 2 επιπλέον πλήρων συστημάτων Sperwer, παρόμοιας σύνθεσης με τα προηγούμενα.
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: