Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Θερίζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου και σε άτομα νεαρής ηλικίας

 

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι παρά το ότι θεωρείται νόσος της τρίτης ηλικίας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε άτομα και κάτω των 40 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξελίσσεται σε έναν επιθετικό καρκίνο, καθώς αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο για τους άνδρες, μετά τον καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα και τον τρίτο συχνότερο για τις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.
 
Στη γλώσσα των αριθμών ο καρκίνος του παχέος εντέρου μεταφράζεται σε 300.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο στην Ευρώπη και σε περίπου 1 εκατ. κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών με την ευκαιρία του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αθ. Διάκου 28, Στύλοι Ολυμπίου Διός), από Πέμπτη 31 Μαρτίου έως και Σάββατο 2 Απριλίου 2016.

Στη μεγάλη πλειοψηφία του ο καρκίνος του παχέος εντέρου προέρχεται από την κακοήθη εξαλλαγή αδενωματωδών πολυπόδων. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, παρότι θεωρείται νόσος της τρίτης ηλικίας, δηλαδή των ατόμων άνω των 65 ετών, τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια προοδευτική και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, ακόμα και κάτω των 40 ετών, γεγονός που αποδίδεται σε λόγους περιβαλλοντικούς, διατροφής, κλπ.

Καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση των κρουσμάτων διηθητικού καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένει η έγκαιρη διάγνωση με τη βοήθεια της κολονοσκόπησης που επιτρέπει την ανεύρεση των αδενωματωδών πολυπόδων του εντέρου και την αφαίρεσή τους ενδοσκοπικά πολύ πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.

Όμως, σημαντικές εξελίξεις έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου με ελάχιστα επεμβατικές (τραυματικές) μεθόδους δια μέσου του πρωκτού. Με τις μεθόδους αυτές που εφαρμόζονται σήμερα και στη χώρα μας μπορεί σε συγκεκριμένες και επιλεγμένες περιπτώσεις αρχόμενων καρκίνων να αποφευχθούν αρκετές ανοιχτές επεμβάσεις κολεκτομής με εξίσου καλά αποτελέσματα.

Σε περιπτώσεις τοπικά προχωρημένων καρκίνων του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου, δηλαδή του ορθού, η εφαρμογή πριν το χειρουργείο συνδυασμού ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάττωση ή και εξαφάνιση του όγκου και σε δραματική μείωση της ανάγκης για τη δημιουργία «παρά φύσιν έδρας» (κολοστομίας) για τους πάσχοντες. Αυτό επιτρέπει τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής των ασθενών.
ΠΗΓΗ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: