Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ανεκτίμητης αξίας ο Κούρος των αρχαιοκαπήλων που συνελήφθησαν στην Κρήτη





Το μεγαλύτερο χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί οπουδήποτε, είναι ο ύψους 0,30 εκατοστών Κούρος της Μεσομινωικής περιόδου (μεταξύ 1700 – 1450 π.Χ.), που είχαν βγάλει στο «σφυρί» τέσσερις Έλληνες αρχαιοκάπηλοι οι οποίοι συνελήφθησαν στις 29 Μαΐου του 2015 στη Σητεία!
Φαίνεται, μάλιστα, πως είχαν γνώσεις αρχαιολογίας, γιατί είχαν δώσει τιμή εκκίνησης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για το πολύτιμο εύρημα. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με υπουργική απόφαση για την εκτίμηση του ειδωλίου με τα ιδιαίτερα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά, η χρηματική του αξία φτάνει τα 1.300.000 ευρώ!

Οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διαπίστωσαν πόσο μοναδικό στο είδος του ήταν το ειδώλιο, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος, με μακριά κόμη, που φέρει επιχρυσωμένο περίζωμα και φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο, ενώ στη βάση του φέρει έμβολο που σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.
Οι τέσσερις Έλληνες ηλικίας 35, 41, 35 και 41 χρόνων διέθεταν προς πώληση το αρχαίο ειδώλιο, το οποίο είχαν στην κατοχή τους οι τρεις πρώτοι. Όμως, οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος πληροφορήθηκαν ότι αναζητούσαν αγοραστή και οργάνωσαν επιχείρηση με αποτέλεσμα να τους συλλάβουν στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας με τη βοήθεια της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης.
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: