Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Κατεπείγον αίτημα στις ΗΠΑ για να εκσυγχρονιστούν τα F-16!





Tο μπαράζ των παραβιάσεων των εναέριων συνόρων της χώρας και των πτήσεων επάνω από το ελληνικό έδαφος των τουρκικών μαχητικών που δείχνουν να "κάνουν ότι θέλουν" στο Αιγαίο, αλλά κυρίως το ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 30 μήνες) που έχει απομείνει για την ένταξη σε υπηρεσία στην τουρκική Αεροπορία των πρώτων μαχητικών πέμπης γενιάς F-35, έχουν θορυβήσει τόσο την πολιτική όσο και την στρατιωτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Γιατί τα Μνημόνια μπορεί η χώρα να τα αντέξει, αλλά μια πιθανή στρατιωτική συντριβή (κάτι που θα συμβεί μέσα σε ελάχιστες ώρες) θα έχει σεισμικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν οδηγήσουν ολόκληρες σειρές πολιτικών (όχι μόνο τους εν ενεργεία), που θα κριθούν υπεύθυνοι για τον αφοπλισμό της χώρας, όχι στην φυλακή, αλλά σε κάτι πολύ χειρότερο για να εκτονωθεί η λαϊκή οργή μιας εθνικής στρατιωτικής ήττας.


Ετσι, στην παρούσα χρονική στιγμή φαίνεται ότι ισχύει το "ουδέν κακόν αμιγές καλού": Η έξαρση της τουρκικής επιθετικοτητας οδήγησε στην αποστολή επιστολής στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 για να δοθούν δεσμευτικές τιμές από τις ΗΠΑ (P&A) για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόστη είναι αρκετά "λογικά" και διαμορφώνονται ως εξής:

-Εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 Block 52+ και 52+ Advanced κοντά στο επίπεδο F-16 Viper (συνολικά  με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολλάρια και τιμή περί τα 11,7 εκατομμύρια δολλάρια ανά αεροσκάφος. Αντίστοιχα και εδώ τα F-16 Block 30 και 50 θα εκσυγχρονιστούν από τα απάρτια των μεταγενέστερων εκδόσεων που θα είναι πλέον διαθέσιμα πχ ραντάρ AN/APG-68(V)9. 

-Εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 Block 30, 50, 52+ και 52+ Advanced (συνολικά 155 αεροσκάφη) κοντά Viper στο επίπεδο F-16 με κόστος 1,9 δισεκατομμύρια δολλάρια και τιμή περί τα 12,2 εκατομμύρια δολλάρια ανά αεροσκάφος. 

-Εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 Block 50, 52+ και 52+ Advanced σε έκδοση κοντά στο επίπεδο Viper συνολικά 123 αεροσκαφών με κόστος 1,5 δισεκατομμύρια δολλάρια και τιμή περί τα 12,1 εκατομμύρια δολλάρια ανά αεροσκάφος. Τα F-16 Block 30 θα εκσυγχρονιστούν από τα απάρτια των μεταγενέστερων εκδόσεων που θα είναι πλέον διαθέσιμα. 

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του προγράμματος και των πληρωμών. Η Π.Α απόρροια της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας έχει καθυστερήσει σημαντικά την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού. 

Η απάντηση θα έρθει στις αρχές του 2017 και το συμβόλαιο υπολογίζεται να υπογραφεί άμεσα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης... 
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: