Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Γενετικές μεταλλάξεις που έβγαλαν… υπεράνθρωπους!


Γνωρίστε τους ανθρώπους που βλέπουν κάτω από το νερό και το AIDS δεν τους φοβίζει
Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι άνθρωποι παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα στα γονίδιά τους.
Ωστόσο, ακόμη και η παραμικρή παραλλαγή στα γονίδια ή το περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μοναδικών ικανοτήτων. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να εκδηλωθούν τόσο με διαφοροποίηση στο χρώμα των μαλλιών ή το ύψος.
Ωστόσο, πιο σπάνια, ένας άνθρωπος ή μια φυλή μπορεί να αναπτύξει χαρακτηριστικά που φαντάζουν εξωπραγματικά στους «συνηθισμένους» ανθρώπους.
Δείτε ορισμένα εξ αυτών…

Αντοχή στο κρύο

Η φυλή Εσκιμώων Ινουίτ και άλλοι πληθυσμοί που ζουν σε ιδιαίτερα κρύα περιβάλλοντα, έχουν προσαρμοστεί ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στους κατοίκους των περιοχών αυτών, η χαμηλή θερμοκρασία επιδρά διαφορετικά στην ψυχολογία τους, σε σχέση με αυτούς που ζουν σε πιο εύκρατα κλίματα. Όπως φαίνεται μάλιστα, στην προσαρμοστικότητα που παρουσιάζουν υπάρχει και γενετική αιτία, καθώς εάν κάποιος μετακομίσει σε κρύο περιβάλλον και ζήσει για δεκαετίες εκεί, το σώμα του δεν θα φτάσει στα ίδια επίπεδα προσαρμογής, όπως των αυτοχθόνων. Για παράδειγμα, ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι οι αυτόχθονες κάτοικοι της Σιβηρίας εμφανίζουν καλύτερη αντοχή στο κρύο ακόμη και σε σύγκριση με Ρώσους μη αυτόχθονες που ζουν στις ίδιες κοινότητες.
Όσοι ζουν σε κρύα περιβάλλοντα, έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό (περίπου 50% υψηλότερο) σε σύγκριση με αυτούς που ζουν σε πιο εύκρατα κλίματα. Επιπλέον, μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους καλύτερα χωρίς να τρέμουν, ενώ έχουν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες στο σώμα τους και περισσότερους στο πρόσωπο. Επιπλέον, όπως φάνηκε σε έρευνες, οι Ινουίτ, όταν εκτεθούν στο κρύο, εμφανίζουν υψηλότερη θερμοκρασία στο δέρμα, σε σύγκριση με κάθε άλλη φυλή!
Αντοχή σε μεγάλο υψόμετρο με λιγότερο οξυγόνο

Οι περισσότεροι ορειβάτες που έχουν επιχειρήσει να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ, δεν θα τα κατάφερναν χωρίς ένα μέλος της φυλής των Σέρπα για οδηγό. Οι κάτοικοι του Θιβέτ και του Νεπάλ διαθέτουν μεγαλύτερη φυσική αντοχή στο μεγάλο υψόμετρο. Τι είναι όμως αυτό που τους επιτρέπει να εργάζονται σε περιβάλλον με λιγότερο οξυγόνο;
Οι Θιβετιανοί ζουν σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων και είναι συνηθισμένοι να αναπνέουν αέρα που περιέχει περίπου 40% λιγότερο οξυγόνο σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, τα σώματά τους αντιστάθμισαν αυτήν την έλλειψη οξυγόνου, αναπτύσσοντας μεγαλύτερο στέρνο και πνευμόνια που δέχονται περισσότερο αέρα, ώστε σε κάθε εισπνοή να παίρνουν περισσότερο αέρα. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους που όταν υπάρχει λιγότερο οξυγόνο, τα σώματά τους παράγουν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια , οι Θιβετιανοί παράγουν λιγότερα! Αυτό συμβαίνει καθώς αν και παροδικά η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να βοηθήσει στην τροφοδότηση του οργανισμού με οξυγόνο, κάνει το αίμα πιο «πηχτό» όσο περνάει ο καιρός και μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση και άλλες δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.
ΠΗΓΗ http://www.paraxeno.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: