Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Το τουρκικό σχέδιο SUGA για κατάληψη των Οινουσσών





Με δεκάδες παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της τουρκικής άσκησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιείται μεταξύ Χίου, Λέσβου, Σκύρου και Ψαρών.
Έτσι στη σημερινή ημέρα τουρκικό Ναυτικό και Αεροπορία πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 παραβιάσεις του ΕΕΧ ενώ βέβαια νοτιότερα και εκτός πλαισίου άσκησης είχαμε την υπερπτηση των δύο τουρκικών αεροσκαφών πάνω τη νήσο Ρω, λίγα λεπτά μάλιστα αφότου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε.Αποστολάκης είχε προσγειωθεί εκεί με ελικόπτερο ΝΗ-90.
Δεν είναι όμως οι παραβιάσεις οι οποίες ούτος ή άλλως γίνονται η κύρια πηγή του προβληματισμού  των επιτελών του ΓΕΕΘΑ.

Είναι ότι οι κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων επικεντρώνονται στην περιοχή των Οινουσών οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Χίου και τουρκικών παραλίων δείχνοντας διάθεση  εφαρμογής του σχεδίου Suga το οποίο είναι ουσιαστικά η νησιωτική  «έκδοση» κατάληψης εθνικού εδάφους  του γνωστού σχεδίου Βαριοπούλα.
Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό Επιτελείο μαζί  με  το σχέδιο Βαριοπούλα το 2003 είχε σχεδιάσει και  τουρκική απόβαση και κατάληψη στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο με την επωνυμία σχέδιο Suga.  
Τα νησιά αυτά δεν είχαν επιλεγεί τυχαία καθότι οι τρείς προαναφερθείσες νήσοι αποτελούσαν μέρος της λίστας με τα νησιά τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων σύμφωνα κατά τους Τούρκους η κυριότητα δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα.
Οι απανωτές υπερπτήσεις της τουρκικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα πάνω από τις Οινούσες, αλλά και η άσκηση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (παρά το μορατόριουμ) καταδεικνύουν ενδεχόμενη ενεργοποίηση του σχεδίου  η Ελλάδα βρίσκεται ειδικά τώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση και αποδυναμωμένη.
Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλεπόταν αποβατική κίνηση και στα τρία νησιά Οινούσες Φούρνοι και Λέρο. Ειδικότερα όμως για τα δύο πρώτα η επιχείρηση ενδείκνυται καθώς δεν υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ουσιαστικά στα νησιά εδρεύουν μονάδες επίπεδου ενισχυμένης διμοιρίας ενώ η έγκαιρη μεταφορά ενισχύσεων προς αυτά είναι δύσκολη και ο πληθυσμός είναι πολύ μικρός για μία οργανωμένη αμυντική προσπάθεια.
Στις Οινούσες σύμφωνα με την απογραφή του 2001 κατοικούσαν 1.000 άτομα και στους Φούρνους 1.326. Και στα δύο νησιά δεν υπάρχουν αεροδρόμια και η σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική χώρα γίνεται μέσω πλοίων.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιλέχτηκαν οι Οινούσες ήταν το γεγονός ότι το νησί ουσιαστικά ελέγχει  από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα.
Τα νησιά αυτά κατά το τουρκικό σχέδιο όπως αυτό προτάθηκε από τον Αντιπλοίαρχου Erdin İnal και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003, θα καταλαμβάνονταν από ολιγομελές τμήμα της δύναμης SAT-SAS του τουρκικού Ναυτικού η οποίο θα πραγματοποιούσε αποβατική ενέργεια.
Μαζί με τη δύναμη αυτή θα συμμετείχε και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών, η οποία θα είχε ως αποστολή την καταστροφή των υποδομών και των κέντρων διοίκησης των δύο νησιών.
Το τρίτο και μεγαλύτερο κύμα της επίθεσης θα αποτελούταν από δυνάμεις πεζοναυτών. Τόσο οι δυνάμεις των SAT SAS όσο και οι δυνάμεις πεζοναυτών ασκούνται κάθε χρόνο στην κατάληψη νησιών έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία από όλα αυτά τα χρόνια εξάσκησης.
Το ΓΕΕΘΑ βλέπει με ανησυχία την κατάσταση και για αυτό το λόγο έχει ήδη μεταφέρει στην περιοχή γύρω από τις Οινούσες τουλάχιστον 5 ταχύπλοα σκάφη των αμφίβιων δυνάμεων Καταδρομών τα οποία επιτηρούν  την περιοχή δια παν ενδεχόμενο.
Βέβαια η σημερινή τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε κοντά στη νησίδα Παναγιά με πλοία, ελικόπτερα και αεροσκάφη όλοι γνωρίζουν όμως ότι ο κύριος στόχος της τουρκικής ηγεσίας εξακολυθεί να είναι η δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο και ενδεχομένως κάτι περισσότερο προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για δικό της εθνικό έδαφος.
 ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: