Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Σημαντικά ευρήματα επιπέδου Αμφίπολης φέρνει στο φως έρευνα γεωλόγων στη σπηλιά Κόκαλα στο Πλωμάρι Μυτιληνης


Μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2015 από γεωλόγους του Ι.Γ.Ν.Ε. στη σπηλιά “Κόκκαλα”, που ξεκινά κοντά από την παραλία του Αγίου Ισιδώρου και επεκτείνεται μέσα στο βουνό, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Η συγκεκριμένη σπηλιά εξερευνήθηκε στο παρελθόν μόνο από απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε βάθος λόγω έλλειψης γνώσεων και κατάλληλου εξοπλισμού. Τον Νοέμβριο του 2015, ήταν η πρώτη φορά που την εξερεύνηση ανέλαβαν γεωλόγοι του Ι.Γ.Μ.Ε., έχοντας εξασφαλίσει την άδεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

kokala-stoa-agogosΜέχρι στιγμής η έκθεση των γεωλόγων δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, εκτός από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, υπάρχουν σημαντικά ευρήματα που δείχνουν ότι στην θέση αυτή έχει ταφεί σημαντικό πρόσωπο της Ελληνικής Αρχαιότητας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αξιοποίηση της σπηλιάς ως αξιοθέατο, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν στην Αμφίπολη. Προς το παρόν όμως η είσοδος της σπηλιάς φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρία security σε 24ωρη βάση και σε κοντινή ακτίνα στο σημείο έχουν πρόσβαση μόνο οι ιδιοκτήτες κοντινών κατοικιών, στους οποίους χορηγήθηκε ειδική κάρτα πρόσβασης.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες στα ενδότερα στη σπηλιά βρέθηκαν κάποιοι μεταλλικοί αγωγοί και ράγες και μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για το τι εξυπηρετούσαν, ίσως όμως μαρτυράνε ότι υπήρχαν πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία ενδεχομένως εκλάπησαν στο παρελθόν επί Γερμανικής κατοχής. Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε ότι η σπηλιά ίσως και να χρησιμοποιήθηκε για αποθήκευση θησαυρών, από τον διάσημο πειρατή Μπαρμπαρόσα, ο οποίος καταγόταν από τη Γέρα.
Περισσότερες φωτογραφίες
kokala-stoa6
kokala-stoa2
kokala-stoa3

ΠΗΓΗ http://www.plomarinews.gr/?p=23990

Δεν υπάρχουν σχόλια: