Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης άρχισε πάλι να «βρυχάται» -36 χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη





Ενα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου άρχισε πάλι να βρυχάται. Ο λόγος για το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης, στις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πάνω από 130 μικρές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή κάτω από το ηφαίστειο από τις αρχές Μαρτίου, κάτι που καταδεικνύει ότι σταδιακά το ηφαίστειο αρχίζει να «ξυπνάει».
Το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης είναι περισσότερο γνωστό για την καταστροφική του έκρηξη στις 18 Μαΐου του 1980. Ηταν η πιο φονική και οικονομικά καταστρεπτική ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Πενήντα επτά άτομα σκοτώθηκαν, 250 σπίτια, 47 γέφυρες, 25 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών και 300 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων καταστράφηκαν.

Μια τεράστια κατολίσθηση συντριμμιών που προκλήθηκε από έναν σεισμό έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η αιτία μιας έκρηξης και μείωσε το ύψος του βουνού από 2.950 μέτρα σε 2.550 μέτρα, με έναν κρατήρα σχήματος πετάλου διαμέτρου 1,5 χιλιομέτρων να παίρνει τη θέση της κορυφής. Η κατολίσθηση είχε όγκο 2,9 κυβικά χιλιόμετρα. Το Ηφαιστειακό Μνημείο Όρους της Αγίας Ελένης δημιουργήθηκε για την προστασία του ηφαιστείου και για να επιτρέψει την επιστημονική μελέτη του αντίκτυπου της έκρηξης.
Όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ηφαίστεια της οροσειράς Κασκέιντ, το όρος της Αγίας Ελένης είναι ένας μεγάλος εκρηκτικός κώνος, ο οποίος αποτελείται από στρώματα στερεοποιημένης λάβας και στάχτης, ελαφρόπετρας (κισσήρη) και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων. Το βουνό περιλαμβάνει επίσης στρώματα βασάλτη και ανδεσίτη, μέσα στα οποία έχουν εκραγεί δόμοι με δακιτική λάβα. Οι μεγαλύτεροι δόμοι δημιούργησαν τη προηγούμενη κορυφή και βόρεια του βουνού βρισκόταν ο μικρότερος δόμος Γκόουτ Ροκς. Αυτοί οι δόμοι καταστράφηκαν από την έκρηξη του 1980.

Μετά από εκείνη την έκρηξη, το ηφαίστειο εξερράγη ξανά το 2004, εκτοξεύοντας ηφαιστειακή στάχτη σε ύψος 10.000 ποδών. Αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2008, και πέντε μήνες μετά οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το ηφαίστειο είχε «κοιμηθεί» ξανά.
Τώρα, 12 χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη, το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο είναι πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά την εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Προς το παρόν, όπως λένε, δεν υπάρχουν φανερά σημάδια ότι πρόκειται να εκραγεί άμεσα...  
ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: