Οι αρχές της χώρας προσπαθούσαν το τελευταίο διάστημα να βρουν έναν τρόπο για να γεμίσουν τις φυλακές τους και τελικά τα κατάφεραν
Με τα ποσοστά της εγκληματικότητας στην Ολλανδία να βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι αρχές της χώρας προσπαθούσαν το τελευταίο διάστημα να βρουν έναν τρόπο για να γεμίσουν τις φυλακές τους και τελικά τα κατάφεραν με τη βοήθεια των... προσφύγων.Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, η ολλανδική κυβέρνηση επέτρεψε σε μετανάστες και πρόσφυγες από το Βέλγιο και τη Νορβηγία να εγκατασταθούν σε πολλά άδεια σωφρονιστικά ιδρύματα επί ολλανδικού εδάφους και πλέον, λόγω της διογκούμενης προσφυγικής κρίσης, συνολικά 12 παλιές φυλακές έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας για εκατοντάδες αιτούντες άσυλο.
Οι περισσότερες από αυτές τις φυλακές έχουν μεταμορφωθεί πλέον, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων που φιλοξενούν, ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω φωτογραφίες, είναι δύσκολο να μην σκέφτεται κανείς το που βρίσκεται.
Οι μεγάλες, σιδερένιες πόρτες των κελιών και τα κάγκελα στα παράθυρα θυμίζουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες ότι τα μέρη αυτά, που έχουν γίνει σήμερα τα σπίτια τους, φιλοξενούσαν κάποτε στυγνούς και αδίστακτους εγκληματίες.
Και μπορεί οι φυλακές στις πόλεις Χάαρλεμ και Άρνχεμ να θεωρούνται εθνικά μνημεία και να μην μπορούν να ανακαινιστούν, ωστόσο, με την Ολλανδία να έχει δεχθεί τον τελευταίο χρόνο περίπου 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι πιέσεις για να βρεθούν μέρη για να μείνουν οι άνθρωποι αυτοί ήταν τόσο έντονες, ώστε και τα δύο αυτά ιδρύματα μετατράπηκαν σε κέντρα φιλοξενίας.
Όμως, προτού προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, οι αρχές της Ολλανδίας έπρεπε να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στις φυλακές, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο AP, το μέλος της κυβέρνησης και υπεύθυνη για το άσυλο, Τζάνετ Χέλντερ.
«Κάποιοι Ολλανδοί πολίτες μας κατηγόρησαν ότι βάζουμε ταλαιπωρημένους ανθρώπους από τη Συρία, οι οποίοι μπορεί να είχαν φυλακιστεί στην χώρα τους, μέσα σε κελιά. Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε ότι όσοι είχαν πραγματικό πρόβλημα και ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μείνουν στις φυλακές, θα μεταφέρονταν σε άλλο μέρος», είπε.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, οι περισσότερες φυλακές έχουν μετατραπεί σε χώρους όπου μπορούν με άνεση και αξιοπρέπεια να ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν ανάγκη από στέγη και τροφή.
«Ένα ή δύο άτομα μπορούν να μείνουν σε κάθε δωμάτιο -κελί- ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γυμναστήρια και κουζίνες», ανέφερε ακόμη η Χέλντερ.
Πάντως, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις παλιές ολλανδικές φυλακές δηλώνουν ευχαριστημένοι, ενώ σύμφωνα με το Αssociated Press τα μόνα παράπονα περιορίζονται στο φαγητό που τους προσφέρουν.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους το γεγονός ότι πολλά πρωινά, αλλά και κάποιες νύχτες, μπορούν να βγουν από τις εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενούνται και να μεταβούν όπου εκείνοι επιθυμούν.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του 16χρονου Αμπντούλ Μοέν Αλχάτζι από τη Συρία ο οποίος λέει ότι είναι ευτυχισμένος που μπορεί να αποκαλεί σπίτι του το κελί στο οποίο μένει, στις παλιές φυλακές του Άρνχεμ. Άλλωστε, πριν από εκεί, ο έφηβος κοιμόταν μέσα σε μια σκηνή, σε έναν προσωρινό καταυλισμό προσφύγων. Στην φυλακή, όμως, αισθάνεται ασφάλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου