Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΗΠΑ: Συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο

 

Η λύση που προτείνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο είναι μία νομική έξοδος ανάλογη με τη χρεοκοπία, χωρίς να δεσμεύονται πόροι του ομοσπονδιακού κράτους

Σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους των 70 δισ. δολαρίων του Πουέρτο Ρίκο, κατέληξαν οι Ρεπουμπλικανοί του αμερικανικού Κογκρέσου με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προέκυψαν διαφωνίες σε πολλά σημεία. Η τελευταία αφορούσε τον τρόπο καθορισμού των διορισμών του επταμελούς συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει τα οικονομικά του Πουέρτο Ρίκο.

Βάσει του νομοσχεδίου, στο Πουέρτο Ρίκο θα προσφερθεί μια νομική έξοδο ανάλογη με την χρεοκοπία και δεν θα δεσμεύει πόρους του ομοσπονδιακού κράτους, όρος που ήταν απαραίτητος για να δώσουν το «πράσινο φως» οι συντηρητικοί. «Η σταθερότητα της περιοχής βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, Πολ Ράιαν. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, χαρακτήρισε την πρόταση «ένα δίκαιο, αλλά σκληρό διακανονισμό».
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: