Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

«Πράσινο φως» υπό προϋποθέσεις για τη διαβίβαση δεδομένων από την ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ


Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις «άναψε» η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαβίβαση δεδομένων (φορολογικών, περιουσιακών, κ.λπ.) από τη  Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσίων Εσόδων (ΓΓ∆Ε) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, η ΓΓ∆Ε ζήτησε τη γνώµη της Αρχής σχετικά µε τη νοµιµότητα χορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ προσωποποιηµένων στοιχείων ανά ΑΦΜ, που περιλαµβάνουν τόσο πληροφορίες µητρώου (ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλµατος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κ.τλ.), όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (ολόκληρο το έντυπο Ε3 για επιτηδευµατίες-φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τα ίδια έτη κ.ά.).

Η ΓΓ∆Ε ενημέρωσε την Αρχή ότι τα στοιχεία αυτά ζητούνται στο πλαίσιο υλοποίησης µνηµονίου συνεργασίας που υπεγράφη µεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ, της ΓΓ∆Ε, της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών  Συστηµάτων (ΓΓΠΣ) και του Ιδρύµατος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Ακόμη, η  ΕΛΣΤΑΤ διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά και µόνο επιχειρήσεις και χρησιµοποιούνται αποκλειστικά και µόνο για την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών, δηλαδή στατιστικών επιχειρήσεων και την ενηµέρωση του στατιστικού µητρώου επιχειρήσεων που τηρεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Η Αρχή στην υπ αρθμ. 3/2016 γνωμοδότησή της αναφέρει, κατά  αρχάς,  ότι τα αιτούµενα από την ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία αποτελούν απλά δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα (δηµογραφικά και οικονοµικής φύσης), τα οποία κατά την έννοια του  ν. 2472/1997 η επεξεργασία τους  «επιτρέπεται και  χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειµένου των δεδοµένων όταν η επεξεργασία είναι  αναγκαία για την εκπλήρωση υποχρέωσης του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόµο».

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η Αρχή, ο νόμος 3832/2010 προβλέπει την υποχρέωση των φορέων του δηµόσιου τοµέα, να παρέχουν πρωτογενή στατιστικά στοιχεία και πρωτογενείς πληροφορίες στην ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την υποχρέωση των νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τις ενώσεις προσώπων και τα φυσικά πρόσωπα να παρέχουν τα στοιχεία που τους ζητούνται. 

Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι η  ΕΛΣΤΑΤ ζητεί τα στοιχεία µε σκοπό την άσκηση των αρµοδιοτήτων της και τη διεξαγωγή  στατιστικών ερευνών όπως αυτές προκύπτουν από σειρά Ευρωπαϊκών Κανονισµών και κυρίως του Κανονισµού 177/2008 για τη θέσπιση µητρώου επιχειρήσεων, στατιστικούς σκοπούς, κ.λπ.

Σε άλλο σημείο της γνωμοδότησή της η Αρχή αναφέρει ότι η διαβίβαση των στοιχείων µητρώου (Taxis, ΦΠΑ) και η ανάγκη επικαιροποίησης των τηρούµενων από την ΕΛΣΤΑΤ δεδοµένων προκύπτει και από την υπερνοµοθετικής ισχύος νοµοθεσία, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό  Κανονισµό 177/2008. Συνεπώς, υπογραμμίζει η Αρχή, τα στοιχεία (Taxis, ΦΠΑ)
«θα πρέπει να διαβιβαστούν από την ΓΓ∆Ε στην ΕΛΣΤΑΤ».

Ως προς τον χρόνο τήρησης των φορολογικών στοιχείων η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε ότι το αρχικό αρχείο που θα διαβιβάζεται από τη ΓΓ∆Ε θα τηρείται µέχρι την αποδοχή, «κατά περίπτωση, των στατιστικών αποτελεσµάτων από τη Eurostat και τη δηµοσίευσή τους, ενώ στη συνέχεια, θα διαγράφεται µε πάσαν υπευθυνότητα ώστε να µην είναι δυνατή η ανάκτησή του».

Όμως, η Αρχή υπογραμμίζει ότι πρέπει να προσδιοριστεί συγκεκριµένα το χρονικό αυτό διάστηµα.

Ακόμη, σημειώνει η Αρχή ότι η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να ορίσει υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδοµένων (Data Protection Officer), όπως επιβάλλει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισµός για την προστασία προσωπικών δεδοµένων, ενώ ο εκτελώντην επεξεργασία στα διαβιβασθέντα δεδοµένα, για λογαριασµό της ΕΛΣΤΑΤ, θα πρέπει  να τηρεί το απόρρητο και την ασφάλεια της επεξεργασίας.

Τέλος, αναφορικά µε το ζήτηµα της ενηµέρωσης των υποκειµένων, δεν υφίσταται υποχρέωση προηγούµενης ενηµέρωσης. Ωστόσο, η Αρχή προτείνει η ΓΓ∆Ε να συµπεριλάβει στα φορολογικά έντυπα ότι το περιεχόµενό τους ή µέρος του περιεχοµένου τους είναι δυνατό να διαβιβαστεί στην ΕΛΣΤΑΤ.
-ΠΗΓΗ: http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: