Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Οι άγνωστες ενέργειες κατάληψης νησιών στο Αιγαίο από την Τουρκία



Ο σχεδιασμός της Αγκυρας για ενέργεια κατάληψης της νησίδας Παναγιά (Πασά) ανατολικά των Οινουσσών που  επιβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην ΥΦΕΘΑ, βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης δεν ήταν η πρώτη, ούτε φυσικά η τελευταία απόπειρα της Αγκυρας να αλλάξει το status qvo στο Αιγαίο.

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 η ενέργεια στην Κάλυμνο, διαψεύστηκε από το ΓΕΕΘΑ για να επιβεβαιωθεί δια χειλέων του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, οκτώ μήνες αργότερα κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο.  

Τότε, εν μέσω θυέλλης (!) τουρκικό ελικόπτερο έμφορτο με καταδρομείς είχε πλησιάσει την Κάλυμνο (κατ'άλλες πηγές προσγειώθηκε σε σημείο του νησιού) όταν έγινε αντιληπτό από την φρουρά.  


Αρχικά υπήρξε η εκδοχή της πτήσης UAV επάνω από το νησί (επίσης μαχητικά F-16, πιθανότατα ελληνικά, πραγματοποίησαν χαμηλή διέλευση μέσα στην "μαύρη νύχτα" όταν ο αέρας λυσσομανούσε και η καταιγίδα μαινόταν), αλλά τα λόγια του πρώην υπουργού Δ.Αβραμόπουλου, έδειξαν ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο είχε συμβεί: "Πήρα στις 01.00 τα ξημερώματα τον Τούρκο υπουργό Αμυνας και του είπα "Θέλεις να ξεινήσουμε πόλεμο και να πάμε πίσω 50 χρόνια και οι δύο χώρες; Αν δεν θέλεις, μάζεψέ τους άμεσα". Είπε ότι δεν είχε ιδέα για το γεγονός, αλλά μετά από λίγο είχαμε σαφείς κινήσεις εκτόνωσης".


Εν πάση περιπτώσει υπήρξε κι ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο είχε αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ τον Σετέμβριο του 2009, αλλά τώρα μπορούμε να αποκαλύψουμε και τις λεπτομέρεις καθώς εμπλέκοντο άτομα που πρωταγωνιστούν σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλος, τότε υπουργός Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Δ.Παπαγγελοπουλος και η επικεφαλής του τομέα Αμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Ν.Μπακογιάννη, η οποία τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών. 

Στις αρχές Ιουνίου ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ι. Κοραντής σε ακρως απόρρητο σήμα που είχε αποδέκτες το γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τους υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών κ. Μεϊμαράκη, Μπακογιάννη και Παυλόπουλο αντίστοιχα, καθώς και τον τότε ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα, προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε συγκεντρώσει η ΕΥΠ, σχεδιάζεται ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή της Ρω.

Στο σήμα μιάμισης σελίδας καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού,τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί μέσω άλλων καναλιών από την ΕΥΠ και συνέτειναν στο συμπέρασμα για την επικείμενη τουρκική ενέργεια.

Είχε προηγηθεί η προσέγγιση τουρκικού τηλεοπτικού συνεργείου το οποίο κινηματογράφησε την αλλαγή φρουράς στο νησί.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου απέσυρε όλες αυτές τις δυνάμεις από τις περισσότερες νησίδες και προκεχωρημένα φυλάκια σε νησιά, (π.χ. Παναγιά) και σήμερα φυλάκιο σε μεγάλο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, σε ακτή που αποτελεί τον συνήθη τόπο αποβίβασης προσφύγων και "μεταναστών" λόγω εγγύτητας με την Τουρκία, το φυλάκιο έχει ουσιαστικά καταργηθεί...

Ο διάδοχος του Ι.Κοραντή στην ηγεσία της ΕΥΠ, νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλος, εισηγήθηκε άμεση τοποθέτηση ανδρών στα νσηιά, όπως έγινε και τώρα, ενισχύοντας την θέση του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δ.Γράψα, ο οποιος αναφανδόν είχε ταχθεί υπερ της ενέργειας αυτής.

Ακουλούθως υπήρξε η δημοσιοποίηση (στις εφημερίδες "Πρώτο Θέμα" και "Αυριανή") της πληροφορίας για αποστολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για επάνδρωση των φυλακίων σε νησιά που είχαν μείνει χωρίς φρουρά ή υπολειτουργούσαν, για την οποία ευθύνεται συγκεκριμένο στελέχος της ομάδας Μεϊμαράκη που εργαζόταν στο υπουργείο.

Στο σήμα Κοραντή καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού, το ένα εξ αυτών μάλιστα παρέμεινε επί μακρόν (το έτερο περιστατικό δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα), θέλοντας να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς και να διαπιστώσουν την ταχύτητα αντίδρασης του Λιμενικού και του φυλακίου που υπάρχει στο νησί.

Σε δεύτερη φάση η τουρκική πλευρά ενεργοποίησε το «αθώο» φαινομενικά σχέδιο, με την αποστολή δημοσιογράφων που προσέγγιζαν τη Ρω.

Τα πρώτα δημοσιεύματα προέβαλλαν τον ιδιαίτερα παράδοξο ισχυρισμό ότι η Ρω είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας, καταλήγοντας τελικώς στην καταγγελία παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών στο νησί.

Για την ιστορία, η αποτελεσματική πέμβαση, έστω την τελευταία στιγμή του Λιμενικού, η σύλληψη του συνεργείου, η κατάσχεση του υλικού και η μεταφορά τους για ανάκριση, έσωσαν την παρτίδα. Αν το υλικό προβαλλόταν στην τουρκική τηλεόραση, ο τουρκικός σχεδιασμός προέβλεπε επανάληψη σκηνικού Ιμίων (το σχέδιο "Βαριοπούλα" και το σχέδιο "Suga" ήταν σε πλήρη ενέργεια ακόμα).

Η επικαιροποίηση και μάλιστα με τον πιο έντονο τρόπο της απαίτησης της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήταν ένας από τους στόχους της τουρκικής πλευράς, όπως φάνηκε με την παρέμβαση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Οζούγκεργκιν, αφού... μεγαλόψυχα δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία στη Ρω έσπευσε να επαναφέρει όλη την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προειδοποίησε την Αθήνα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, ενώ διευκρίνισε ότι "η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις κινήσεις που κατά την τουρκική άποψη παραβιάζουν τη συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας να κρατήσει αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά"

Η Τουρκία με δεδομένη τη σημασία που έχουν το Καστελόριζο και οι παρακείμενες νησίδες σε μελλοντική ενδεχόμενη ρύθμιση των «ζητημάτων» του Αιγαίου επιδιώκει να διατηρηθεί η εντύπωση ότι και η Ρω είναι ακατοίκητη βραχονησίδα που δεν φιλοξενεί δραστηριότητα ή ανθρώπινη παρουσία και επομένως δεν έχει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες...

Η Αγκυρα έχει εντείνει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις αιτιάσεις της σε ότι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ΝΑΤΟ έχει πειθαρχήσει απόλυτα (!) στις τουρκικές αιτιάσεις και δεν περιπολεί στα Δωδεκάνησα...

Πάντως οι ελληνικές υπηρεσίες αναμένουν κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Και μάλιστα πολύ πιο έντονη από αυτή που μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί...
ΠΗΓΗ : http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: