Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ευρώπη 2016 – 2017






Θα ξεκινήσουμε υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το 2015 θα μείνει στην ιστορία ως μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη εξαιτίας της ασταθής κατάστασης στον ισλαμικό κόσμο, ιδιαίτερα στη Συρία. Ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με μια κατάσταση που έφερε το χάος στην Γηραιά Ήπειρο, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικές περί μετανάστευσης απορρίπτουν κάθε μορφή συλλογικής ταυτότητας στις οποίες να βασίζεται η ΈΕ και αυτό οδήγησε στην κλιμάκωση των έθνοκοινωνικών διενέξεων. Ως συνέπεια αυτού του φαινομένου, η μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ έχει αλλάξει, καθώς η Ευρώπη κατοικείται από εθνοκοινωνικές ομάδες μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, είναι εκφραστές ενός άκαμπτου ισλαμικού πολιτισμού, ο οποίος δεν είναι γνωστό στους ευρωπαίους πολίτες.


Οι υπερβολικές αρχές της ανεκτικότητας, των δικαιωμάτων ως προς τη στήριξη του ατομικισμού και της πολυπολιτισμικότητας, επιβάλλουν στην ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ να χορηγήσει - στους μετανάστες / πρόσφυγες - μέγιστες ελευθερίες, χωρίς να ζητήσει τίποτα ως αντάλλαγμα. Ως αποτέλεσμα αυτής της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην ΕΕ το 2015:
  • Η εθνοτική ισορροπία μεταξύ γηγενών Ευρωπαίων και των μεταναστών έχει αλλάξει σημαντικά.
  • Έχει δημιουργηθεί ένας τεράστιος κοινωνικο-πολιτιστικός πόλος ενός ισλαμο-αραβικού πληθυσμού, του οποίου η ύπαρξή αγνοείται εντελώς από την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη ελίτ, λόγω της απουσίας των κριτηρίων που να καθορίσουν μια συλλογική ταυτότητα στην σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία και πολιτική.
  • Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την ανάπτυξη κάποιων ριζοσπαστικών μορφών του Ισλάμ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων υπήρξαν και μέλη ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων).


Η σύγκρουση των πολιτισμών

Δύο παραδείγματα που απεικονίζουν ξεκάθαρα τη «σύγκρουση των πολιτισμών» το 2015 είναι η επίθεση στο Παρίσι το Νοέμβριο και οι σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία το Νέο Έτος. Το γαλλικό «9/11» ήταν μια μεγάλη τραγωδία στην ιστορία της Γαλλίας, καθώς και μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που συνέβη το Νέο Έτος στην Κολωνία αντικατοπτρίζει τη διαφορά μεταξύ του ευρωπαϊκού και ισλαμικού πολιτισμού όσον αφορά:
  • τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτές οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και
  • την ύπαρξη μιας τεράστιας διαφοράς στο επίπεδο της νοοτροπίας μεταξύ της ισλαμικής κοινωνίας η οποία βασίζεται στο μοντέλο της άκαμπτης πατριαρχίας και της ευρωπαϊκής όπου υπερισχύει μια ευέλικτη πολιτική περί ισότητας των φύλων.

Η μόνη χώρα που πράγματι εφαρμόζει μια πολιτική κατά της μετανάστευσης είναι η Ουγγαρία. Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο κ. Βίκτορ Ορμπάν, πρακτικά προέβλεψε την κοινωνική αναταραχή που θα ξεσπούσε στην ΕΕ μετά τα μεταναστευτικά κύματα και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που εφάρμοσε μέτρα για το κλείσιμο των συνόρων (ο φράχτης που  χτίστηκε στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία).

Ο ευρωσκεπτικισμός

Μία από τις τάσεις στην Ευρώπη του 2015, ήταν:
  • Η άνοδος του ρεύματος των ευρωσκεπτικιστών κομμάτων όπως το Εθνικό Μέτωπο, Εναλλακτική για τη Γερμανία, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας, η Λίγκα του Βορρά, το UKIP, κτλ.,  και
  • Η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, υπό τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Djukanovich. Η προοπτική της ένταξης στο συνασπισμό του ΝΑΤΟ οδήγησε σε μια σειρά διαδηλώσεων εναντίον του Djukanovich στην Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα της χώρας). Όμως, παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες, ο Djukanovich συνέχισε τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις προτιμήσεις των πολιτών.

Εν κατακλείδι, τα γεγονότα του 2015 φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των εσωτερικών συγκρούσεών και διαφωνιών οι οποίες έχουν ήδη κλιμακωθεί σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας του χάσματος μεταξύ των συμφερόντων του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Ευρώπης και των συμφερόντων της πολιτικής ελίτ.

Η περίοδος 2016 – 2017

  • Η σύγκρουση των πολιτισμών

Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αλλάξει τις θεμελιώδεις αρχές της και συγκεκριμένα την αρχή της ανεκτικότητας. Ο αριθμός των μεταναστών συνεχίζει να αυξάνεται κάθε μέρα.

Το 2016-2017, οι διαφωνίες σε διεθνές επίπεδο θα κλιμακωθούν. Οι ακτιβιστές των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν  περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις, ενδεχομένως και να στραφούν σε βιολογικά όπλα. Η Ευρώπη θα βυθιστεί σταδιακά σε χάος και θα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην αρχή ενός εμφυλίου πολέμου. Είναι δυνατόν να έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Συρία ; Αυτό το ενδεχόμενο θα έπρεπε να μας απασχολήσει όλους.

  • Ο ευρωσκεπτικισμός

Τα ευρωσκεπτικιστικά συναισθήματα δεν υποχωρούν, καθώς η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ έχει αποδειχθεί λανθασμένη και ανίκανη να βελτιώσει το κλίμα όσον αφορά τις διεθνείς συγκρούσεις. Μην ξεχάσουμε τις επιθέσεις στο Παρίσι και στην Κολωνία, οι οποίες έχουν γίνει ακριβώς στο πλαίσιο αυτό.

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Βρετανία έχει αναθεωρήσει τους όρους της προσχώρησής της στην ΕΕ και συγκεκριμένα τη διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ορίζει ότι το ευρώ είναι το μόνο νόμισμα που χρησιμοποιείται στην ΕΕ, την άρνηση συνεισφοράς στα προγράμματα οικονομικής στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, τη μείωση της υπερβολικής ρύθμισης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομία, η αναθεώρηση της διάταξης περί ενισχύσεων για τους μετανάστες. Το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα, όπως όλοι γνωρίζουμε.
Η ιταλική κυβέρνηση δημιουργεί και θα συνεχίζει να δημιουργήσει μια ισορροπία μεταξύ των πολιτικών των Βρυξελλών και των συμφερόντων της πραγματικής οικονομίας της χώρας (πχ., άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας).
Οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις θα καλλιεργηθούν από τα δεξιά συντηρητικά κόμματα και ως αποτέλεσμα, η ΕΕ θα χάσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την πολιτική επιρροή της.

  • Η κρίση των αριστερών δυνάμεων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση του δεν μπορεί και δεν θα λύσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Επιπλέον, στη δύσκολη υφιστάμενη οικονομική συγκυρία και υπό την εποπτεία των Βρυξελλών, δεν είναι δυνατή η επίτευξη των αριστερών ιδεών. Λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας εναντίον αριστερών δυνάμεων, θα ξεσπάσει ένα κύμα εκτεταμένων διαμαρτυριών σε διάφορους τομείς της Ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.
Εν τω μεταξύ, καθώς τα αριστερά κόμματα θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους, τα ακροδεξιά κόμματα θα ενισχύσουν τη θέση τους. Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι τα δεξιά κόμματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα προωθήσουν ένα αριστερός οικονομικό πρόγραμμα (πχ., η Χρυσή Αυγή ίσως αρχίσει να υποστηρίξει μια πιο αριστερή οικονομική κατεύθυνση).
Στην Ευρώπη του 2017, πολλά κόμματα της Δεξιάς θα υποστηρίξουν μια αριστερή οικονομική θεωρία. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαμε να συμπεραίνουμε ότι το να χωρίζουμε τα κόμματα σε άκαμπτα αριστερά και δεξιά δεν είναι πλέον έγκυρο.  

Σήμερα στη Γαλλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Le Pen, η διαίρεση δεν γίνεται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς, αλλά μεταξύ πατριωτών και παγκοσμιοποιητών[1].    

  • Το ΝΑΤΟ και η εδραίωση των θέσεών του στην Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την τακτική του με στόχο την ενίσχυση του ελέγχου του στην Ευρώπη. Η συμμαχία μεταξύ Μαυροβουνίου και ΝΑΤΟ θα έχει ένα συμβολικό ρόλο για τους πολίτες αυτής της χώρας, καθώς θα συμβολίζει την άσκηση μιας ορισμένης πίεσης στην ιστορική συνείδηση της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Μαυροβουνίου θυμάται τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία το 1999. Η «βιαστική» ένταξη του Μαυροβουνίου στο νατοϊκό μπλοκ έχει προγραμματιστεί από το ΝΑΤΟ με σκοπό να αλλάξει τη νοοτροπία των Μαυροβουνίων, δημιουργώντας ένα είδος συνδρόμου της Στοκχόλμης[2] και ανοίγοντας το δρόμο για τη μελλοντική ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ.

Οι  κύριες τάσεις 2016 - 2017
Κατά την περίοδο 2016 - 2017, η κύρια τάση θα είναι η έκρηξη ενός εμφυλίου πολέμου στη Ευρώπη. Τα πολιτικά προβλήματα και οι συγκρούσεις σε εσωτερικό επίπεδο θα αυξηθούν ραγδαία. Η κατανομή μεταξύ της φιλελεύθερης πολιτικής ελίτ και των ευρωπαϊκών εθνών θα εμβαθύνει. Η ταχύτητα και η έκταση των γεγονότων θα αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς (μεταξύ των οποίων, τρομοκρατικές επιθέσεις, κλπ). Μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ευρώπη, αν αναλύσουμε  την ταχύτητα και την έκταση των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

ANAΛΥΣΗ Ε.Φ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ


[1] Ομιλία της Marine Le Pen στις 13/12/2015, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρο των εκλογών

[2] Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο όμηροι εκφράζουν συμπάθεια και συμπόνια και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους, μερικές φορές σε σημείο που να υπερασπίζονται και ταυτίζονται με τους απαγωγείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: