Στην επικινδυνότητα του ψαριού λαγοκέφαλος εφιστώντας την προσοχή σε όλους, ότι δεν πρέπει να καταναλωθεί αφού πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο, αναφέρεται η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης.
«Μετά από δημοσίευμα σε ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα της Κρήτης στην οποία αναφέρεται ότι ο λαγοκέφαλος μπορεί να καταναλωθεί εάν κάποιος γνωρίζει πώς να το καθαρίσει, καθώς και πληροφορίες ότι έχουν γίνει απόπειρες κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους, η αρμόδια Διεύθυνση εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και «εγκατασταθεί» στην Κρήτη», τονίζει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης.
Παράλληλα, προσθέτει, ότι πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα» .
Στην ανακοίνωση ακόμη επισημαίνονται τα παρακάτω: «Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Τελευταίο γνωστό κρούσμα ήταν 2 άτομα στην Κύπρο.
Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.
Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί.
Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου