Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Η Τουρκία... ψάχνει χειριστές για τα μαχητικά της - Ο Ερντογάν "αποκεφάλισε" 213 πιλότους F-16 και F-4

Τα στελέχη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν αυτά που ενεπλάκησαν περισσότερο στο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης με πρώτους και καλύτερους τον πρώην Α/ΓΕΑ και τον τέως αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν απάντησε χθες “ξηλώνοντας” σχεδόν το 1/3 των πιλότων των αεροσκαφών F-16 και F-4. Αυτή τη στιγμή λοιπόν η αεροπορία της Τουρκίας έχει αεροσκάφη, αλλά όχι και χειριστές.
Ίσως και αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι από το πραξικόπημα και μετά δεν γίνονται παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μία ημέρα υπήρξε παραβατική συμπεριφορά και αυτό συνέβη από αεροσκάφος CN-235.
Χθες λοιπόν, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποστράτευσε 213 χειριστές μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4. Ο συνολικός αριθμός των χειριστών μαχητικών αεροσκαφών, με βάση τις μονάδες που διαθέτει η ΤΠΑ, ανέρχεται στον αριθμό 675! Δηλαδή, έχασε το ένα τρίτο των πιλότων της.

Όμως, εκτός από τους κατώτερους και ανώτερους αξιωματικούς, χειριστές μαχητικών, αποστρατεύθηκαν και 30 ανώτατοι αξιωματικοί της ΤΠΑ. Και αυτό γιατί η πραγματική δύναμη κρούσης των πραξικοπηματιών, ήταν οι Πτέρυγες Μάχης και οι Πολεμικές μοίρες της Αεροπορίας.
Αποστρατεύθηκαν οι διοικητές 6 Πτερύγων Μάχης αποστρατεύθηκαν και μαζί με αυτούς 213 πιλότοι που υπηρετούσαν σ' αυτές. Επίσης, αποστρατεύθηκαν και 44 τεχνικοί αεροσκαφών, που είναι εξίσου πολύτιμοι με τους πιλότους.
Η 4η Πτέρυγα Μάχης στο Ακιντζί της Άγκυρας, είναι εκείνη που επηρεάστηκε περισσότερο από όλες. Αποστρατεύθηκαν 110 αξιωματικοί. Η 2η Πτέρυγα Μάχης στο Τσίγλι της Σμύρνης έχασε 23 αξιωματικούς, η 12η Διοίκηση Αεροπορικών Μεταφορών στην Καισάρεια 29 πιλότους και η 8η Πτέρυγα Μάχης στο Ντιγιαρμπακίρ, που παίζει μεγάλο ρόλο για τους βομβαρδισμούς στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον του ΡΚΚ, έχασε 8 πιλότους.
Οι αποστρατείες δημιουργούν πρόβλημα στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε κάθε αεροσκάφος απαιτείται 1,5 εκπαιδευμένος πιλότος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 450 αεροσκάφη (300 F-16 και F-4). Αυτό σημαίνει ότι για τα 450 αεροσκάφη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να διαθέτει 675 εκπαιδευμένους πιλότους.
Αν ληφθεί υπ' όψιν ότι οι 213 πιλότοι που αποστρατεύθηκαν υπηρετούσαν 150 αεροσκάφη, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι για κάθε ένα F-16 και F-4, αντί για 1,5, αντιστοιχεί ένας πιλότος.
Μεγάλη “σφαγή” έγινε και το Στρατό. Ενδεικτικό είναι ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας προήγαγε 99 συνταγματάρχες στο βαθμό του στρατηγού, ενώ αποστράτευσε 48 στρατηγούς, κατά τη διάρκεια των ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της, η στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: