Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Δείτε τι βρήκαν τυχαία στα νερά του Ρίο

Αν λάβουμε υπόψη την παροιμία «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» τότε τα μηνύματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, λίγο πριν το ξεκίνημά τους, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.
Με φόντο την βαριά μόλυνση των νερών στο Ρίο και ενώ οι μέρες των αγώνων πλησιάζουν και δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οι φόβοι των αθλητών ακόμα και για την υγεία τους είναι μεγάλοι. Τώρα έγιναν μεγαλύτεροι αφού στα νερά του Ρίο έκαναν την εμφάνισή τους δολοφονικές μέδουσες.
Πρόκειται για το είδος κυανή μέδουσα (Physalia physalis) γνωστό και ως ο «Πορτογάλος πολεμιστής», μία ανακάλυψη που κινδυνεύει να τινάξει τους αγώνες στον αέρα, αφού η συγκεκριμένη μέδουσα έχει από τα πιο ισχυρά δηλητήρια στον κόσμο και σκοτώνει τα θύματά της μέσα σε τρία λεπτά, από ανακοπή καρδιάς, κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος ή και παράλυση του αναπνευστικού. Συνήθως ζει στον Κόλπο του Μεξικό.
Ο «Πορτογάλος πολεμιστής» μπορεί να φτάσει σε μέγεθος ακόμα και τα 45 μέτρα (μαζί με τα πλοκάμια του) και τον ανακάλυψε στα νερά του Ρίο ο φωτογράφος Daniel Botelho ενώ κολυμπούσε μαζί με τον αδελφό του και την γυναίκα του.
«Τον φωτογράφιζα έως ότου με πλησίασαν αρκετά τα πλοκάμια του, οπότε αποφάσισαν να βγω έξω από το νερό».
Η παρακάτω φωτογραφία απεικονίζει μία μέδουσα Physalia physalis

Δεν υπάρχουν σχόλια: