Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Η Αν Μπολέιν και το φαντασμα της


Η Αν Μπολέιν φυλακίστηκε και εκτελέστηκε μετά από συνωμοσία στον Πύργο του Λονδίνου στις 19 Μαϊου του 1536 με την κατηγορία της προδοσίας, της μαγείας και της αιμομιξίας με τον μικρότερο αδελφό της Γεώργιο. Από τότε φημολογείται ότι το ακέφαλο φάντασμά της στοιχειώνει τον Πύργο δημιουργώντας τον πιο διάσημο θρύλο του 16ου αιώνα.
AdTech Ad

Η Άννα Μπολέυν (1507 – 1536) ήταν η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας και μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Α” της Αγγλίας.

Με την αμφισβήτηση του Καθολικισμού, οι Προτεστάντες αρνήθηκαν την ύπαρξη των φαντασμάτων λέγοντας ότι πρόκειται για εφευρέσεις των Καθολικών είτε λόγω παραισθήσεων είτε επειδή είχαν σκοπό να εξαπατήσουν τον κόσμο. Ένας καλός Προτεστάντης δεν πιστεύει στα φαντάσματα. Ο John Scogan στο βιβλίο του με τίτλο Scoggin “s Jests που κυκλοφόρησε τον 16ο αιώνα μαθαίνουμε πως ο ήρωας της ιστορίας, ο Scoggin, εντόπισε ένα πονηρό φάντασμα ενώ βρισκόταν στη Ρώμη (σημ. η επιλογή της Ρώμης δεν είναι τυχαία αφού υπήρξε προπύργιο του Καθολικισμού).
Η ιστορία κατέληξε σε παρωδία, καθώς περιγράφεται πως ένας απατεώνας-φαρσέρ θέλησε να τρομοκρατήσει μια πλούσια χήρα για να του αφήσει την περιουσία της. Μια νύχτα μπήκε κρυφά στο σπίτι της φορώντας ένα σεντόνι και παριστάνοντας το φάντασμα ελπίζοντας ότι θα την τρομάξει. Ο Scoggin όμως έπιασε το φάντασμα και το χτύπησε με ένα ρόπαλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: