Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Το δικό της CERN ετοιμάζει η Κίνα: Δύο φορές σε μέγεθος και 7 φορές ισχυρότερο

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να φτιάχνει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου μέχρι το 2020, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση του σωματιδίου του Higgs, η ανακάλυψη νέων σωματιδίων και η περαιτέρω κατανόηση των βασικών αρχών της φυσικής.
Προς το παρόν ο μεγαλύτερος επιταχυντής είναι ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) στο CERN της Ελβετίας. Με διάμετρο που φτάνει τα 27 χιλιόμετρα, ο LHC είναι η πιο περίπλοκη πειραματική εγκατάσταση που χτίστηκε ποτέ, αλλά και το μεγαλύτερο μηχάνημα του κόσμου.
Ο επιταχυντής του CERN απέδειξε την ύπαρξη του μποζονίου του Higgs το 2012, επιβεβαιώνοντας τον προτεινόμενο μηχανισμό για το πως αποκτούν μάζα τα υποατομικά σωματίδια.Το 2013 ο επιταχυντής έκλεισε για αναβάθμιση και το 2015 ξανάνοιξε και είναι πλέον λειτουργικός και δύο φορές πιο ισχυρός.
Η Κίνα ωστόσο σχεδιάζει να χτίσει ένα μηχάνημα που θα είναι δύο φόρες μεγαλύτερο σε μέγεθος και εφτά φορές πιο ισχυρό σε σχέση με τον LHC. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με τον Wang Yiganf, διευθυντή του ινστιτούτου φυσικής υψηλών ενεργειών της Κινεζικής ακαδημίας επιστημών
.
«Ο LHC χτυπάει σιγά σιγά τα όρια του από επίπεδα ενέργειας,» είπε ο Wang στην China Daily. «Από ότι φαίνεται μοιάζει απίθανο να αυξηθούν σημαντικά τα όρια αυτά στην υπάρχουσα εγκατάσταση.»
«Αυτό θα είναι ένα μηχάνημα από το κόσμο για το κόσμο, όχι απλά μια κινέζικη κατασκευή.» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι φυσικοί από όλο το κόσμο ταξίδεψαν στη Κίνα για να βοηθήσουν με το πρότζεκτ και ότι το αρχικό σχέδιο εξετάστηκε και ελέγχθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων.
Αυτό ο προτεινόμενος σούπερ επιταχυντής λοιπόν, που ακόμα δεν έχει υπολογιστεί το πότε αναμένεται να τελειώσει, είναι προγραμματισμένος να χτιστεί στο Qinhuangdao, μια πόλη 270 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνου. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τεχνολογικό κόμβο τα τελευταία χρόνια και είναι ιδιαίτερα σταθερή γεωλογικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα τόσο περίπλοκο μηχάνημα όπως ένας επιταχυντής σωματιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: