Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Δεκαέξι χρόνια από την τραγωδία του Κούρσκ - Oι θεωρίες συνωμοσίας για τη βύθιση του

Δεκαέξι χρόνια συμπλρώνονται από την τραγωδία του Κουρσκ και το "μυστικό" της αιτίας που στοίχισε τη ζωή στα 118 μέλη του πληρώματος του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου βρίσκεται καλά κρυμμένο στη θάλασσα του Μπάρεντς.
Για τα πραγματικά αίτια μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Κάποιοι λένε πώς η βύθιση του οφείλεται σε έκρηξη τορπίλης, άλλοι ότι το βύθισαν οι Αμερικανοί. Κανείς δεν ξέρει.
Το K-141 Κουρσκ βρισκόταν στη θάλασσα για πραγματοποίηση άσκησης εκτόξευσης εικονικών τορπιλών εναντίον της ναυαρχίδας Πέτρος ο Μέγας. Τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου του 2000, πύραυλοι Κρουζ εκτοξεύτηκαν από το υποβρύχιο σύμφωνα με τον τότε Ρώσο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ίγκορ Σεργκέγιεφ και αναμενόταν αναφορά στις 18:00 ώρα Ρωσίας, αλλά η επαφή υποβρυχίου με το αρχηγείο των επιχειρήσεων της άσκησης δεν έγινε ποτέ.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα όμως, στις 07:44 ώρα Ρωσίας (1144 GMT), σεισμογράφοι στη Νορβηγία κατέγραψαν δύο δονήσεις έντασης 2,2 Ρίχτερ και 4,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, με χρονική διαφορά μεταξύ τους 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.
 
Το σκάφος βυθίστηκε στα 108 μέτρα, περίπου 135 χιλιόμετρα ανοιχτά του Σεβερομόρσκ, στην περιοχή με συντεταγμένες 69° 40′ 0″ N 37° 35′ 0″ E. Στις 18:00 ώρα Ρωσίας και εφόσον το υποβρύχιο δεν είχε δώσει αναφορά για την έκβαση της αποστολής του, όπως ήταν προκαθορισμένο, λήφθηκαν μέτρα ετοιμότητας των δυνάμεων διάσωσης και σκάφη έσπευσαν να εντοπίσουν το υποβρύχιο. Στις 13 Αυγούστου το υποβρύχιο εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από rωσικά σκάφη στις 18:40 ώρα Ρωσίας. Το πως βυθίστηκε το πυρηνικό υποβρύχιο των Ρώσων για πολλούς συνεχίζει να είναι μυστήριο. Κάποιοι λένε πώς το βύθισαν οι Αμερικανοί βασιζόμενοι κυρίως σε ένα ρεπορτάζ της πολωνικής εφημερίδας Wprost που είχε επικαλεστεί στοιχεία που της έδωσε Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος υποστήριζε ότι “η Ρωσία απέφυγε την κλιμάκωση για να μην οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο”.
Η επίσημη θεωρία θέλει το "Κουρσκ" να βυθίζεται από έκρηξη τορπίλης του.
Από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας τα σενάρια που ήθελαν το Κουρσκ είτε αν έχει τορπιλιστεί ,είτε να έχει συγκρουστεί με άλλο υποβρύχιο είχαν ακουστεί. Η ίδια θεωρία αναπτύχθηκε επίσης από Γάλλο σκηνοθέτη Jean-Michel Carré στην ταινία "Κουρσκ": "Υποβρύχια σε θολά νερά», (2005).
 
Σύμφωνα με την ταινία, το ρωσικό υποβρύχιο παρακολουθείτο από δύο αμερικανικά υποβρύχια το «Memphis» και το «Toledo”. Ένα απ΄ αυτά βύθισε το Κουρσκ, σύμφωνα με τη θεωρία. Φυσικά, η αμερικανική πλευρά απέρριψε τέτοιες θεωρίες. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία ενός βρετανικού υποβρυχίου του "Splendid" στην περιοχή ξεχάστηκε. Μετά την έκρηξη στο «Κουρσκ» αυτό to υποβρύχιο, πήγε για επισκευές σε βάση του ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: