Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Μυγάκια στα μάτια.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βλέπουν κατά καιρούς μυγάκια ή στίγματα ή τριχίτσες και λεπτές ίνες να επιπλέουν ελεύθερα στο υγρό του ματιού τους. Αυτά τα ιπτάμενα μυγάκια κινούνται μέσα και έξω από το οπτικό πεδίο και συνήθως τα παρατηρούμε πιο έντονα όταν κοιτάζουμε ένα ομοιόμορφο φόντο που έχει ανοιχτό χρώμα, όπως π.χ. έναν άσπρο τοίχο ή τον ουρανό.
Τα μυγάκια στα μάτια είναι αποτέλεσμα αλλαγών στο υαλοειδές σώμα, και σχετίζονται με τη γήρανση ή ορισμένες άλλες παθήσεις, όπως είναι η μυωπία και κάποια φλεγμονή.
Το υαλοειδές σώμα είναι μία ουσία που μοιάζει με ζελέ και γεμίζει το εσωτερικό του ματιού. Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και αποτελεί τα τρία τέταρτα του βάρους του ματιού. Στο πίσω μέρος του ματιού η υαλοειδής κοιλότητα ενώνεται με τον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο ιστό του ματιού.

Τα εξιδρώματα του υαλοειδούς όπως ονομάζονται τα μυγάκια στο μάτι, μπορούν επίσης να περιγραφούν με διάφορους τρόπους (κηλίδες, λεκέδες, κλωστές, σκιές, ιστοί αράχνης, κόκκοι σκόνης ή μικροσκοπικά έντομα) και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όπου και να στρέψουμε το βλέμμα μας τα βλέπουμε μπροστά μας.
Αυτό που γίνεται αντιληπτό ως “μυγάκια” είναι μικρά κομματάκια του πιο συμπαγούς υαλοειδούς τα οποία “πλέουν” στο κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές. Αν και νομίζουμε ότι βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του ματιού, στην πραγματικότητα «κολυμπούν» στο υγρό μέσα στο μάτι και γι’ αυτό ο αμφιβληστροειδής (η εσωτερική στιβάδα του ματιού που δέχεται τους ερεθισμούς από το φως) τις «βλέπει» σαν σκιές.

Όταν το υαλοειδές σώμα συρρικνώνεται, οδηγεί σταδιακά στην εμφάνιση στιγμάτων, τριχών ή ινών που επιπλέουν μέσα στο υγρό. Τα μυγάκια μπορεί να είναι ενοχλητικά, αλλά τείνουν να γίνονται πιο δυσδιάκριτα με τον καιρό και σπάνια επηρεάζουν την όραση.
Όσοι έχουν μυωπία εμφανίζουν πολύ συχνά και σε νεότερη ηλικία τέτοια συμπτώματα καθώς τα μυωπικά μάτια εκφυλίζονται ή γερνούν πιο γρήγορα.
Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερα και διαφορετικά μυγάκια, γιατί το υαλοειδές σώμα στο μάτι σας μπορεί να συρρικνώνεται και να υγροποιείται.
Μαύρα στίγματα μπορεί να οφείλονται σε ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω αιμορραγίας στο υαλοειδές π.χ. σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή ύστερα από τραυματισμό. Μπορεί ακόμα να οφείλονται σε λευκά αιμοσφαίρια όπως σε φλεγμονές μέσα στο μάτι.
Ο εγκέφαλος έχει την τάση να αγνοεί ότι δεν χρειαζόμαστε. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα βλέπουμε τα μυγάκια τόσο λιγότερο τα αντιλαμβανόμαστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, αν τα μυγάκια εμφανιστούν ή αυξηθούν ξαφνικά, μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης του ματιού. Συμβουλευτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο σας.
Μια ξαφνική εμφάνιση αιωρούμενων μαύρων στιγμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών συνήθως οφείλεται σε Οπίσθια Αποκόλληση του Υαλοειδούς, μια συνήθως αθώα κατάσταση που όμως μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από επιπλοκές.
ΠΗΓΗ http://proionta-tis-fisis.com/migakia-sta-matia/

1 σχόλιο:

ΤΑΣΟΣ είπε...

Κατι πιυ δεν θα το πει κανενας οφθαλμιατρος ειναι οτι εμφανιζονται και απο αγχος