Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλη αρχαία εκκλησία αποκαλύφθηκε στην Πισιδία

Μία μεγάλη εκκλησία στην αρχαία πόλη της Πισιδίας, κοντά στην Αττάλεια της Τουρκίας, ήρθε στο φως μετά από τρία χρόνια ανασκαφών. Η εκκλησία που χτίστηκε τον 6ο αιώνα, πιστεύεται ότι καταστράφηκε στη διάρκεια μίας μεγάλης πυρκαγιάς τον 11ο ή 12ο αι. μ.Χ.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, καθηγητής Μεχμέτ Εζανλί του Αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου «Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ» εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ευρήματα που ήλθαν στο φως θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν μία σαφέστερη εικόνα για την ιστορία της περιοχής.

«Πιστεύουμε ότι μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία ενώ οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται στους σωζόμενους τείχους της εκκλησίας», δήλωσε ο Εζανλί.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, η εκκλησία ήταν η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη εκκλησία στην αρχαία πόλη της Πισιδίας και είχε κτιστεί πάνω από έναν ναό της εποχής της δυναστείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Αντωνίνων. Οι τέσσερις εκκλησίες που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Πισιδία αποδεικνύουν ότι η περιοχή αποτελούσε έναν θρησκευτικό τόπο λατρείας. Η πόλη χωριζόταν σε γειτονιές και οι τέσσερις εκκλησίες είχαν χωρητικότητα 300 ατόμων η κάθε μία. Οι εργασίες ανασκαφής ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2016 και θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο, σε έναν μόνο τομέα λόγω έλλειψης κονδυλίων, σύμφωνα με τον Εζανλί.
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή πριν από αιώνες, ανέφερε ο Τούρκος αρχαιολόγος, μαινόταν τόσες μέρες ώστε οι πέτρες στο εσωτερικό της εκκλησίας «εξερράγησαν» λόγω της υπερβολικής θερμότητας.
«Ένα κέρμα της εποχής των Σελτζούκων που βρέθηκε σε ένα στρώμα της στάχτης στο βόρειο τμήμα του ναού ενισχύει την άποψη ότι η εκκλησία κάηκε τον 11ο ή 12ο αιώνα», δήλωσε ο Εζανλί.
Η αρχαία πόλη της Πισιδίας κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική εποχή, με τους οικισμούς να έχουν κατασκευαστεί μεταξύ της 8ης και 3ης χιλιετίας π.Χ. Στην περιοχή κατοίκησαν Χετταίοι, Έλληνες και Ρωμαίοι, ενώ τον 11ο αι. μ.Χ. καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους Τούρκους. Η αρχαία πόλη συχνά άλλαζε χέρια από τους Βυζαντινούς στους Τούρκους, έως το 1176 οπότε οι τελευταίοι παρέμειναν οριστικά.
ΠΗΓΗ http://www.archaiologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: