Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Αυτοκτονία μυστήριο: Νεκρός ο επιστήμονας που εξέταζε τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Νεκρός βρέθηκε ο γιατρός που μέτρησε το επίπεδο πολωνίου στον οργανισμό του Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Το σώμα του Μάθιου Πάντσερ βρέθηκε στο σπίτι του στο Όξφορντσαιρ με πολλαπλές μαχαιριές στα χέρια, τον λαιμό και το σώμα και ο θάνατός του έχει καταγραφεί ως αυτοκτονία.

Ο 46χρονος γιατρός πέθανε από αιμορραγία μετά από επανειλημμένα χτυπήματα με δύο κουζινομάχαιρα. Το σώμα του βρέθηκε τον περασμένο Μάιο.
Ο Πάντσερ ήταν ειδικός σε θέματα δοσολογίας πολωνίου και εργαζόταν για τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας στις εγκαταστάσεις Ατομικής Ενέργειας Μεγάλης Βρετανίας στο Όξον.

Ήταν ο μόνος που είχε εξουσιοδότηση για επαφές με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις διαδικασίες μέτρησης του πολωνίου στον οργανισμού του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην εργαζόμενου στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Σοβιετικής Ένωσης.
Η γυναίκα του Πάντσερ, Κάθριν και συνεργάτες του ενημέρωσαν πως πριν τον θάνατό του είχε πάθει μανία με ένα λάθος που έκανε στην έρευνά του. Η διάθεσή του άλλαξε εντελώς μετά από ταξίδι του στην Ρωσία πριν τα Χριστούγεννα.
Παθολόγος τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα κάποιος άλλος να εμπλέκεται στον θάνατο του Πάντσερ, όμως τελικώς κατέληξε πως ο θάνατος ήταν αυτοκτονία.
Ντετέκτιβ της υπόθεσης δεν φαίνεται πεπεισμένη και εκφράζει τις απορίες της για το πώς κατάφερε ο γιατρός να προκαλέσει στον εαυτό του τόσες πληγές, χωρίς να λιποθυμήσει.
Ο γιατρός που εξέτασε το πτώμα είχε αναλάβει και την υπόθεση του Ντέιβιντ Κέλι, το 2003. Ο Κέλι ήταν πρώην στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, ειδικός στα όπλα μαζικής καταστροφής, ο οποίος είχε προβεί σε αποκαλύψεις στο βρετανικό Τύπο, σε σχέση με τα ντοκουμέντα της επέμβασης στο Ιράκ, λίγο πριν βρεθεί στο σπίτι του να έχει αυτοκτονήσει.
Σε σχέση με τον Πάντσερ, η ντετέκτιβ Ρέιτσελ Κλαρκ ανέφερε ότι «τα τραύματά του ήταν τόσο εκτεταμένα, δεν ξέρω πώς μπόρεσε να τα έκανε στον εαυτό του χωρίς να λιποθυμήσει, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να δούμε τις γενικότερες συνθήκες». Η ίδια τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία διάρρηξης ή πάλης στο σημείο που βρέθηκε.

Ο παθολόγος που εξέτασε το σώμα ωστόσο τόνισε πως είναι δυνατόν άνθρωπος να προκαλέσει τέτοιον βαθμό τραυμάτων στον εαυτό του πριν λιποθυμήσει.
«Ήταν πολύ παράξενο. Όλα τα στοιχεία μας έδειχναν ότι έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη και κανένας από την οικογένεια του δεν φάνηκε να εκπλήσσετε που αφαίρεσε την ζωή του», είπε ακόμη η ντεντέκτιβ.
Η σύζυγός του γιατρού είπε με την σειρά της: «Ήταν τόσο αισιόδοξος και ευαίσθητος. Ήταν άψογος με τα παιδιά, τόσο έξυπνος και του άρεσε να τα βοηθάει με τα μαθήματά τους».
«Μετά τα Χριστούγεννα άλλαξε εντελώς. Έχασε το ενδιαφέρον του και έπρεπε να τον παρακινώ για να κάνει πράγματα όπως το να ντύνεται και να πλένεται, πράγματα που έκανε χωρίς σκέψη πριν». «Έδειχνε να αδιαφορεί για τα πάντα».
Ο Τζορζτ Εθέριγκτον, διευθυντής του, μίλησε για τους φόβους του. Έκανε λόγο για «λάθος στην κωδικοποίηση» που μπορούσε να οδηγήσει σε φυλάκισή. Άλλος συνάδελφός του όμως έκανε λόγο για «μικρό πρόβλημα».
Να υπενθυμίσουμε πως ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών της FSB που ειδικευόταν στο οργανωμένο έγκλημα.
Το έσκασε με την οικογένεια του στο Λονδίνο και του δόθηκε άσυλο το 2000. Εργαζόταν σαν δημοσιογράφος, συγγραφέας και σύμβουλος των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Τον Ιανουάριο του 2016 δημόσια έρευνα της Μεγάλης Βρετανίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Λιτβινένκο δολοφονήθηκε κατά πάσα πιθανότητα μετά από εντολή της πρώην υπηρεσίας του, που είχε εγκριθεί από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΠΗΓΗ http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: