Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

95 χρονών πέθανε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης John Glenn

Ο  πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη και το πέμπτο άτομο στο διάστημα, μετά από τους κοσμοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Γκέρμαν Τίτοφ και τους συναδέλφους του στην αποστολή Mercury Seven Άλαν Σέπαρντ και Γκας Γκρίσομ.

Ο Γκλεν ήταν αρχικά πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, που πολέμησε στο Β΄ΠΠ και στον Πόλεμο της Κορέας. Στις 6 Απριλίου 1943, o Γκλεν παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, την Άννα Μάργκαρετ Κάστορ.

Είχαν συναντηθεί στη Νέα Κόνσορντ και έπαιξαν μαζί στο σχολικό συγκρότημα.
Ο Γκλεν υπεβλήθη σε μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά τεστ και τον Απρίλιο του 1959 επελέγη ως ένας από τους επτά αστροναύτες του Mercury.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον άθλο του Γιούρι Γκαγκάριν, στις 20 Φεβρουαρίου του 1962 πραγματοποίησε τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης, μέσα στο θαλαμίσκο Friendship 7 του προγράμματος Μέρκιουρι και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά.

Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. 

Θερμός υποστηρικτής των διαστημικών πειραμάτων και ερευνών της NASA, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έγινε στενός φίλος του Τζον Γκλεν και τον συμβούλεψε να στρέψει το βλέμμα του προς την πολιτική.

Το 1965 αποσύρθηκε από τη NASA ώστε να είναι εκλέξιμος.

Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη γερουσιαστής του Οχάιο από το 1974 μέχρι το 1999.

Στις 28 Οκτωβρίου 1998, σε ηλικία 77 ετών, έγινε το γηραιότερο πρόσωπο που βρέθηκε στο διάστημα, όταν μετέβη στο διάστημα με το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery (αποστολή STS-95).

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: