Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Κακοκαιρία: Πλησιάζει «ιστορικός χιονιάς» με άγριες διαθέσεις

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν την Τετάρτη (27/12) με αποτέλεσμα να σημειωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές ωστόσο παγετός θα δημιουργηθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά κατά τις πρωινές ώρες.
Αρχικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική ενώ από το απόγευμα και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το βράδυ είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στη Θεσσαλονίκη που από το μεσημέρι και μετά θα πυκνώσουν και πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι και μετά βορειοδυτικοί 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Τοπικές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία και χιόνια στα ορεινά και το βράδυ πιθανόν πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 00 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχτούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια.
Άνεμοι: αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο από -5 έως 13 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Αρχικά γενικά αίθριος. Το μεσημέρι και από τα βόρεια θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις βορειότερες περιοχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια και ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Το βράδυ τοπικές βροχές στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 9 έως 15 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το απόγευμα στα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Πότε θα «χτυπήσει» ο σφοδρός χιονιάς
Στο μεταξύ ολοένα και πληθαίνουν οι μετεωρολόγοι που κάνουν λόγο για σφοδρό χιονιά που έρχεται από το βράδυ της Τετάρτης, 28 Δεκεμβρίου ο οποίος θα «χτυπήσει» κυρίως την ανατολική Στερεά με την Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και νησιά του Αιγαίου να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».
Πρόκειται για ένα από τα πιο ψυχρά συστήματα των τελευταίων ετών που κατεβαίνει από τη Σιβηρία που εκτός από χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές κυρίως της κεντρικής Ελλάδας θα φέρει μαζί του και πολικές θερμοκρασίες για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι προτού ξεκινήσετε να ταξιδέψετε προς και από τις περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαρία θα πρέπει να ενηρωθείτε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν για να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος χιονιάς που έρχεται εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα του χιονιά του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: