Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ : ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Η πλατεία Συντάγματος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το σημερινό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ως το Σεπτέμβρη του 1843 ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Πήρε την σημερινή ονομασία έπειτα από την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, με την οποία ο Όθωνας υποχρεώθηκε, δια της στρατιωτικής φρουράς της Αθήνας, να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει Σύνταγμα.
          Η πλατεία συνορεύει με την οδό Βασιλέως Γεωργίου στα βόρεια, την οδό Όθωνος στα νότια, την οδό Φιλελλήνων στα δυτικά και την Λεωφόρο Αμαλίας στα ανατολικά. Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, και υπόγεια αυτού ο χώρος στάθμευσης των βουλευτικών οχημάτων.
ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΛΗ
Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, το 1911, για λογαριασμό της Φανής Γ. Πάλλη.
Ένα κτίριο με πολλές χρήσεις. Για περίπου 40 χρόνια εκεί στεγάστηκε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Το 1960 φιλοξένησε στο ισόγειο το καφενείο «Διόνυσος». Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το κτίριο στέγασε τις τεχνικές σχολές Ωμέγα, τα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών «Όμηρος» και στο ισόγειο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς.
Η κατασκευή του είναι πολυτελείς, με ολόσωμα μάρμαρα, ανάγλυφες παραστάσεις, περίτεχνα σιδερένια κιγκλιδώματα, πεσσούς και φουρούσια, τα οποία δημιουργούν ένα αισθητικά άρτιο έργο της αρχιτεκτονικής της εποχής του.
Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο από το ΥΠ.ΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού) ως προς τις όψεις του επί των ρυμοτομικών γραμμών και ως προς τα ενδιαφέροντα εσωτερικά μορφολογικά του στοιχεία. Στόχος είναι η ανάδειξη, ο εκσυγχρονισμός και η αναβίωση του κτιρίου, με γνώμονα την αποκατάσταση του κτιρίου ως κέντρου αναφοράς της πλατείας Συντάγματος.
Σήμερα το ιστορικό Μέγαρο Πάλλη, με την περίτεχνη νεοκλασική αρχιτεκτονική του, στην καρδιά της Αθήνας, ύστερα από 15 χρόνια εγκατάλειψης, αγοράστηκε από τον κ. Πάνο Γερμανό με σκοπό να το αναπαλαιώσει και να φιλοξενήσει το πρώτο κατάστημα ψυχαγωγίας Public στην Αθήνα.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Αντώνης Δημήτριος, άνοιξε την δικιά του επιχείρηση, το « Stadpalais», μια μεγαλοπρεπή οικία που θύμιζε Λονδίνο και Παρίσι.
Το 1874, η οικία Δημητρίου άλλαξε χέρια, και με ένα δάνειο των 80.000  δραχμών το μετέτρεψαν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Με την άνευ προηγουμένου χλιδή, το απαστράπτον αυτό ξενοδοχείο έγινε έμβλημα της πόλης της Αθήνας.
Το 2003, με μια επένδυση του ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια ανακαινίστηκε ολοσχερώς και ξαναβρήκε την παλιά δόξα ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που συνεχίζει να τέρπει τους επισκέπτες χάρη στη θρυλική φιλοξενία και το έμβλημα του στυλ.
ΠΗΓΕΣ

o   http://el.wikipedia.org

o   http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=184204

o   http://www.grandebretagne.gr/gr/history_gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: