Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΣΟΚ Η οικονομία στο ρεύμα 'μολύνει' επιβάτες και εργαζόμενους στο Μετρό


Η υπολειτουργία από το 2012 του εξαερισμού στο Μετρό της Αθήνας για λόγους οικονομίας στο ρεύμα ευθύνεται για το ρεκόρ ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα στις αποβάθρες.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ήδη από το 2012 και με εντολή της τότε διοίκησης το σύστημα εξαερισμού, για λόγους οικονομίας στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, λειτουργεί στο 1/3 των δυνατοτήτων του.

AdTech Ad

  Το γεγονός αυτό, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, καθιστά τον εξαερισμό ανεπαρκή, εξού και το ρεκόρ ρύπανσης που έδειξε η έρευνα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν σήμερα τα dikaiologitika.gr και οι οποίες προέρχονται από τεχνικούς χώρους δίπλα στην αποβάθρα του Συντάγματος, στη γραμμή 2 προς Σεπόλια, φαίνεται πόση επικίνδυνη σκόνη συσσωρεύεται στους χώρους του Μετρό.

  Η συγκεκριμένη σκόνη αποτελείται από ρινίσματα σιδήρου από την τριβή των τροχών με τις ράγιες και υπολείμματα από τα υλικά τριβής, τα φρένα, δηλαδή, των συρμών. Η σκόνη αυτή που επικάθεται, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, σε όλες τις επιφάνειες με τη διέλευση των συρμών σηκώνεται και εξαπλώνεται παντού.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, έως 6 φορές πάνω από το κανονικό καταγράφηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια στο Σταθμό στο Σύνταγμα σε σχέση με το κοντινότερο μετεωρολογικό σταθμό στο κέντρο της πόλης στην οδό Αριστοτέλους. Ο δεύτερος ποιο επιβαρημένος σταθμός ήταν η πλατφόρμα του σταθμού Δουκίσης Πλακεντίας, όπου οι σωματιδιακές συγκεντρώσεις βρέθηκαν τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι στο εξωτερικό περιβάλλον.
Και μπορεί η ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. να υποστηρίζει ότι οι τιμές δεν μπορούν να θεωρηθούν επιβαρυντικές, καθώς ο μέσος χρόνος παραμονής των επιβατών στις αποβάθρες είναι 3 με 5 λεπτά, ωστόσο εγείρεται τεράστιο ζήτημα για τους περίπου 2.700 εργαζόμενους στο Μετρό.

  Ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), μιλώντας στα dikaiologitika.gr είναι σαφής: «Μπορεί για τους επιβάτες, των οποίων η παραμονή στους χώρους του μετρό είναι μικρή, να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι εργαζόμενοι στο μετρό δεν έχουν βαρέα ένσημα, ούτε παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, την ώρα που δουλεύουν σε συνθήκες ορυχείων». Όπως τονίζει, «υπάρχουν μη καπνιστές συνάδελφοι με πρόβλημα στα πνευμόνια».
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις που έδειξαν ρύπανση έως και 6 φορές πάνω από το κανονικό, πραγματοποιήθηκαν σε πλατφόρμες επιβατών και όχι μέσα σε τούνελ ή τεχνικούς χώρους, όπου η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια.
«Ζητάμε από την πολιτεία να κάνει πιο σοβαρές μετρήσεις και ελέγχους. Η υγεία των 2.700 εργαζομένων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης.
Πηγή: Dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: