Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Codex Gigas: Το σκοτεινό μυστήριο της «Βίβλου του Διαβόλου»


Το Codex Gigas, γνωστό και ως η «Βίβλος του Διαβόλου», αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Πέρα όμως από αυτό, την ιστορία του καλύπτει ένα «σκοτεινό» πέπλο μυστηρίου, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος ακριβώς το έγραψε, αλλά και το γιατί...

Το «Codex Gigas», που φυλάσσεται στην Εθνική Βιλιοθήκη της Στοκχόλμης, έχει ύψος 92 εκατοστά, πλάτος 51 εκατοστά ενώ υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 160 δέρματα γαϊδάρου για να δεθεί.
Η λεγόμενη «Βίβλος του Διαβόλου» είναι γραμμένη στα λατινικά, ενώ περιλαμβάνει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, μια νεκρολογία του μοναστηριού στο Poleridge, μια λίστα με τα μέλη της αδελφότητας του μοναστηρίου, και το αρχαιότερο Τσεχο-λατινικό χρονικό.



Ακόμα, περιέχει μυστικές ιατρικές φόρμουλες για την ίαση της επιληψίας και του πυρετού αλλά και λύσεις για ασυνήθιστα προβλήματα όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη ενός κλέφτη. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια λίστα με τις ημέρες που πέφτει το Πάσχα τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για μια περίεργη σύνθεση κειμένων, η οποία δεν βρίσκεται σε κανένα άλλο βιβλίο, κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας από διακεκριμένους επιστήμονες.
Η πιο γνωστή ωστόσο σελίδα του είναι αυτή που φιλοξενεί ένα έγχρωμο, μεγάλο σκίτσο του Διαβόλου, γεγονός που έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι οι σελίδες του είναι καταραμένες, και έδωσε τροφή σε πολλά σενάρια...
Ο μύθος και το μυστήριο
Ο μύθος λέει πως το έργο γράφτηκε από έναν μοναχό, ο οποίος παραβίασε τον όρκο του μοναστηριού του και χτίστηκε ζωντανός σε έναν από τους τοίχους του. Ένα βράδυ νωρίτερα, είχε δώσει όρκο στους πρεσβύτερους πως θα γράψει ένα βιβλίο σε μία μόλις νύχτα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την, μέχρι τότε, γνώση του κόσμου!
Η προσπάθεια του ξεκίνησε, ωστόσο γρήγορα κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά πολύ δύσκολο να γίνει. Υπό τον φόβο της καταδίκης, ο μοναχός ζήτησε τότε βοήθεια από τον Διάβολο... Οι προσευχές του εισακούστηκαν! Μέσα σε μια νύχτα ολοκλήρωσε το κολοσσιαίο έργο και έκανε, όπως υποσχέθηκε το μοναστήρι του ξακουστό... Ωστόσο καταδικάστηκε σε θάνατο, σύμφωνα με το θρύλο.
Στοιχεία για τον συγγραφέα δεν υπάρχουν, ενώ το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι το «Codex Gigas» προέρχεται από ένα μοναστήρι στην Βοημία, χρονολογείται ήδη από τον Μεσαίωνα και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρων των ισχυρότερων ανθρώπων της Ευρώπης ανά τα χρόνια.
Σύμφωνα με ειδικούς γραφολόγους μάλιστα φαίνεται ότι γράφτηκε από ένα μόνο άτομο.
Το εντυπωσιακό χειρόγραφο πάντως είναι προσβάσιμο σε πολύ λίγα άτομα, που έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν τις τεράστιες, «καταραμένες» σελίδες του...

ΠΗΓΗ http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: